Premijer Srbije

Brnabić: Briselski sporazum se mora sprovesti

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2022. 14:16

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je kako se nada da je lažna informacija vijest u medijima o navodnoj namjeri da se realizacija zajednice srpskih opština ugradi u francusko-njemački plan i poručila da se Briselski sporazum ne može prenositi na neke druge.

Brnabićeva je istakla da je Briselski sporazum potpisan još 2013. godine, da je prvi sporazum o normalizaciji i da mora da se sprovede.

"On je već dogovoren, već potpisan i njegovu implementaciju garantuje EU. Ne možete da kažete - `Beograd je ispunio sve dogovore iz Briselskog sporazuma, a to što Priština nije ispunila, pa šta da se radi`. To nije fer", rekla je Brnabićeva za Tanjug u Singapuru.

Premijer Srbije izrazila je nadu da je to lažna vijest ili poluinformacija, imajući u vidu da je Briselski sporazum potpisao visoki predstavnik EU i ukazala da je tu u pitanju kredibilitet EU.

Ona je navela i da nije upoznata sa navodima albanskih medija, koji su objavili da je dogovor o deeskalaciji na sjeveru Kosova i Meothije već postignut, te da će u petak biti objelodanjen.

Brnabićeva je ocijenila da u ovim okolnostima ne vidi prostor za dijalog i dodatni dogovor, budući da je Priština prekršila sve dosadašnje.

Pojedini mediji na albanskom objavljuju non pejpere, ali i navodna ekskluzivna saznanja da je načelno postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

U navodnim prijedlozima međunarodne zajednice objavljenim u pojedinim medijima, ističe se i zahtjev da se o osnivanju zajednice opština sa srpskom većinom, čije je formiranje već bilo predviđeno Briselskim sporazumom, razgovara u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo i Metohiju. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.