Предсједник Народне скупштине Србије

Брнабић: Дан када је свијет први пут у УН чуо причу о страдању Срба у БиХ

  • Извор: Агенције
  • 02.05.2024. 11:36

Датум 30. април 2024. године ће остати упамћен као дан када је свијет први пут у здању Уједињених нација, на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића имао прилику да види лица и чује личне приче о страдању и патњи српског народа у БиХ, саопштила је данас предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић.

„Ово је први пут да је свијет могао да види сестре Душку и Светлану Станић, које су као дјевојчице од шест и осам година одведене у логор у Рашћанима гдје су мучене и злостављане. Свијет је видио Рајка Драганића, који је са ћерком затекао мртву, (искасапљену) супругу и родитеље, и Душана Магазина чији су родитељи заклани када је он био дјечак. Како су му рекли, убијени су од стране муслиманских официра и официра ХВО у Коњицу“, поручила је Брнабић у објави на мрежи Икс.

Она је додала да ће многе друге свијет видјети ових дана и чути њихове бескрајно тужне приче које показују да су у рату какав се водио у БиХ страдали сви, људи свих националности и да поштовање треба, мора, да се покаже према свим жртвама.

Вучић се обратио грађанима и раскринкао мајке Сребренице

Вучић се обратио грађанима и раскринкао мајке Сребренице

„Коначно, поново је Александар Вучић био тај који се сјетио и одважио да отвори простор како би се видјели људи и чуле судбине које остају као трајно свједочанство етнички мотивисаних злочина против српског народа. Никада нећемо заборавити, нити престати да се боримо за правду. Наставићемо да дијелимо истину, колико год то било тешко многима да прихвате јер нас сви изгубљени животи и трагичне судбине преживјелих, обавезују да се боримо за правду и разумијевање. И то једини пут ка помирењу“, истакла је Брнабић.

Осам српских логораша је у понедјељак, 30. априла, пред представницима више десетина земаља чланица УН говорило у сједишту те организације у Њујорку на панелу под називом "Једнака правда за све жртве рата у БиХ - једини пут ка помирењу" на којем су истакли да су и Срби били жртве рата у БиХ.

Вучић је организовао први пут да у сједишту УН свједоче српске жртве рата у БиХ и испричају своју причу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: