Mandatarka za sastav nove Vlade

Brnabić: Energetika - prioritet nove Vlade

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2022. 15:34

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je danas poslanicima u Skupštini Srbije ekspoze u kojem je istakla da će energetika biti prioritet njenog kabineta, te najavila da će u ovu oblast biti uloženo 12 milijardi evra.

Predstavljajući svoj program, Brnabićeva je rekla da su ova ulaganja u energetiku predviđena u okviru razvojnog plana "Srbija 2022 - 2025", što podrazumijeva i investicije u zaštitu životne sredine.

Ona je najavila da su prioritetni projekti izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom i naftovoda sa Mađarskom, kao i nastavak gradnje Hidroelektrane "Buk Bijela", što je zajednički projekat sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Prema njenim riječima, plan je da za godinu dana bude završeno pet auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i da budu obezbijeđeni svi drugi preduslovi da se ostvari cilj da prosječna plata 2026. godine bude 1.000 evra, a prosječna penzija 500 evra.

Brnabićeva je objasnila da je za ostvarenje visokih ciljeva očuvanje mira i stabilnosti, zbog čega će Srbija nastaviti evropski put, ali će istovremeno nastaviti da vodi samostalnu politiku i da se na svim mjestima bori za dosljedno poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije "na isti način kako se potpuno ispravno brani teritorijalni integritet drugih priznatih država".

- Interes Srbije, njena puna samostalnost u skladu sa nacionalnim interesima i sa principima međunarodnog prava, kao i očuvanje vitalnih interesa i bezbjednosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji za nas su svetinja - naglasila je Brnabićeva.

Ona je istakla da će nova vlada nastaviti da podržava srpski narod u regionu, prvenstveno u borbi za očuvanje jezika i pisma, ali i u unapređenju životnog standarda.

- Njegovaćemo specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski mirovni sporazum i insistirajući na sve boljim odnosima sa BiH, što pokazujemo i izgradnjom auto-puta od Beograda do Sarajeva - naglasila je Brnabićeva.

Brnabićeva je na kraju ekspozea pročitala imena 27 ministara sa kojima će sarađivati u narednom periodu.

Nakon ekspozea predviđena je skupštinska rasprava o izboru nove Vlade Srbije, što je jedina tačka na dnevnom redu posebne sjednice parlamenta.

Тагови: