Предсједник Скупштине Србије

Брнабић: Конаковићева порука Вучићу показује да је резолуција о Сребреници усмјерена против Србије

  • 29.04.2024. 15:10

Она је подсјетила да су многи свјетски стручњаци рекли да се у Сребреници није догодио геноцид, међу којима Ефраим Зуроф и Јахуда Бауер, који има 86 година и свој живот је посветио истраживању и гоњењу нациста, хапшењу, увођењу правде, истраживању Холокауста, геноцида, ратних злочина.

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да срамна порука министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да предсједник Србије Александар Вучић и Србија "заслужују презир" представља управо потврду онога што је Вучић рекао првог дана - да је резолуција о Сребреници усмјерена против Србије и да је циљ да се Србија осуди и тражи ратна одштета.

- Циљ је да се понови цео тај процес, овде су Србија и српски народ на стубу срама. Ово је нешто што они желе да прати генерације српског народа и то раде не зарад помирења и жртава тог ужасног ратног злочина, већ зарад ратне одштете -  истакла је Брнабићева.

Она је подсјетила да су они, све вријеме док је Вучић о томе причао, говорили да то није тачно.

- А ево сад чим су мало нервозни око тога шта се дешава са том резолуцијом, јер се други пут одгађа расправа и гласање. Они су потпуно несвесно потврдили да је Вучић од првог дана био у праву и то је оно што је мени најзанимљивије у тој изјави - рекла је Брнабићева за ТВ "Хепи".

- Не постоји локални геноцид, геноцид је геноцид, не можете га имати у једној улици или у једном селу, али да не улазим у то - додала је Брнабићева.

Она је упитала због чега то Вучић заслужује презир, када поштује Устав БиХ, за разлику од њених министара.

- И онда Конаковић каже овај Вучић и оваква Србија заслужују презир. А какав то Вучић?! Овај који поштује Дејтонски мировни споразум, за разлику од њих?! Овај Вучић и оваква Србија који поштују Устав те БиХ чији је он министар, за разлику од њих, пошто и по Дејтонском споразуму и по Уставу БиХ о оваквим стварима одлучује трипартитно Председништво БиХ које они нису чак ни консултовали - рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да резолуција није била чак ни на дневном реду као тема разматрања Предсједништва БиХ, те да тиме директно урушавају Дејтонски споразум сви који су спонзори и коспонзори ове резолуције.

- Неки од њих то хоће јавно да признају у разговорима, а неки неће. Али они знају да је ово до сада најбруталније кршење Дејтонског споразума - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да Устав БиХ поштују Вучић и Србија, а не Конаковић, Денис Бећировић и Златко Лагумџија, те да за разлику од њих Вучић и Србија поштују Повељу УН.

Брнабићева је напоменуо да се по члану 12 Повеље УН оваквим питањима какво је БиХ не бави Генерална скупштина, него Савјет безбједности УН, с обзиром на то да су мир и стабилност у БиХ и даље тако крхки, да има високи представник.

- Притом, они нешто имају да спочитавају Александру Вучићу који је показао пијетет за жртве и поштовање и био у тој Сребреници и положио цвет. А шта су они урадили? Покушали да га убију - подсјетила је Брнабићева.

Она је рекла да је БиХ тренутно једина земља на свијету која није привела правди оне који су организовали напад на једног страног државника, који је био на њиховој територији и то у тренутку док је боравио тамо да покаже пијетет, да покаже саосјећање, саучествовање у том болу.

- Никад нико за то није одговарао, нико није крив - рекла је Брнабићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок