Premijer Srbije

Brnabić: Kurti je izjavom o barikadama prešao "crvenu liniju"

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2022. 12:14

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je poruka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će barikade koje su postavili Srbi biti uklonjene po cijenu žrtava u stvari "crvena linija" i da je izazvala najveći problem.

Ona je dodala da "mutivode" žele sada da iskoriste ovu situaciju i da objasne kako Srbija ima problem sa međunarodnom zajednicom, jer je ambasador NJemačke u Prištini Jorn Rode rekao da barikade treba da se uklone.

Brnabićeva je naglasila da mnoge zemlje u međunarodnoj zajednici priznaju samoproglašeno Kosovo, ali da se ne slažu sa Kurijevim stavovima i ponašanjima.

"Postoje tu strane sa kojima se mi ne slažemo o tome šta je Kosovo, da li je autonomna pokrajina ili država, ali jasno vide šta Kurti želi da uradi i tome se protive i u tom smislu smo partneri", rekla je ona za Televiziju "Hepi".

Brnabićeva je navela da je Kfor u ovom trenutku dobar partner srpskoj strani i radi svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244, te istakla da je veliki napredak to što je povratak srpskih trupa na Kosovo stavljen u razmatranje.

Ona je poručila da Srbi na Kosovu samo žele mir, stabilnost i svoja prava koja su im garantovana postojećim sporazumima, koje prištinska strana neprestano krši.

Brnabićeva je rekla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "preuzeo sve inicijative kako bi smirio tenzije na Kosmetu i sačuvao ekonomsku stabilnost u regionu".

Veliki broj Srba južno od Ibra samoinicijativno je stigao u mjesto Rudare, u opštini Zvečan, gdje će danas biti održan najveći narodni protest Srba.

Protest je najavljen nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Kurti otvoreno zaprijetio Srbima koji su postavili barikade u znak protesta protiv niza hapšenja Srba i nasilja koje Priština u kontinuitetu vrši nad Srbima.  

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм