Premijer Srbije

Brnabić: Ne vjerujem da će EU donijeti odluku o kovid pasošima

  • 14.03.2021. 12:07

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da ne vjeruje da će EU zvanično donijeti odluku o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama odobrenim u EU.

Brnabićeva je rekla da bi to bilo protiv svih osnovnih evropskih vrijednosti i da to ne smije da se tretira kao geopolitičko pitanje.

"Ne mogu da verujem da samo zbog geografskog porekla tih vakcina oni mogu da diskriminišu sve ljude koji su te vakcine primili", rekla je premijer Srbije novinarima tokom posjete selu Junkovac, kod Lazarevca.

Prema njenim riječima, ako takva odluka i bude donesena, građani koji su vakcinisani kineskom vakcinom "sinofarm" i ruskom "sputnjik" svakako će moći da putuju zato što će Srbija učiniti sve što je potrebno da obezbijedi da testovi na antitijela i "pi-si-ar" testovi budu završeni u rekordnom roku kako bi mogli da putuju.

Brnabićeva je rekla da misli da su i ljudi u Briselu i svim tamošnjim relevantnim zdravstvenim agencijama svjesni činjenice da su i kineska i ruska vakcina efikasne i bezbjedne.

Ona je najavila da će danas imati sastanak sa medicinskim dijelom Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, te istakla da će epidemiološke mjere morati da budu pooštrene.

"Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, u Srbiji je do sada prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo više od 1,2 miliona građana, revakcinisano je oko 740.000, a oko 21 odsto punoljetnog stanovništva Srbije vakcinisano je makar prvom dozom.

Brnabićeva je najavila da sutra u Srbiju stižu dodatne količine "Fajzerove" vakcine, a tokom nedjelje i nove zalihe vakcine "sputnjik ve".

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина