Predsjednica Vlade Srbije

Brnabić: Nikakvih "oluja" i pogroma više neće biti

  • Извор: СРНА
  • 17.03.2023. 22:11

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je večeras na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na pogrom Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine da nikakvih "oluja" i pogroma srpskog naroda više neće biti, a da će slika mržnjom obuzetog čovjeka koji lomi krst na crkvi u Podujevu stajati u albumu srpskog nacionalnog stradanja.

- Ta vremena su prošla, Srbija više nije slaba i ponižena, nikada više ne smijemo da dopustimo da Srbija bude tako slaba, da bude nemoćna da ne može da garantuje ni fizički opstanak svog naroda. Nikada više - rekla je Brnabićeva u obraćanju u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Brnabićeva je istakla da Srbija na neke stvari nikada neće moći da pristane, ali će nastaviti da čini sve da i njoj i svima u regionu bude bolje.

- Naše crvene linije su jasne kada je riječ o Kosovu i Metohiji, naša spremnost na dijalog i mirno rješavanje nesuglasica je izraz snage i odgovornosti, a ne kolebanja ili slabosti - rekla je ona i dodala da je važno da se pokuša zatvoriti stranica istorije konflikata.

Brnabićeva je podsjetila da je tokom martovskog pogroma 2004. godine koji su izvršili Albanci nad Srbima na Kosovu i Metohiji uništavana kulturna i vjerska baština srpskog naroda, kulturno blago od svjetskog značaja i pod zaštitom Uneska.

Ona je pročitala imena ubijenih Srba, te ukazala da je protjerivanjem Srba etnički sastav potpuno promijenjen i od Srba očišćeni brojni gradovi, opštine i sela na Kosovu i Metohiji.

Brnabićeva je podsjetila da je u tom pogromu više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca protjerano sa vjekovnih ognjišta, spaljeno više od 930 kuća i zgrada da se ne bi vratili, uništeno i oskrnavljeno 35 hramova, stotine manastirskih zbirki, krstova, knjiga, ikona, zvona neprocjenjive vrijednosti i pod zaštitom Uneska, kao i grobalja.

- Kada i nas nestane i kada potomci budi gledali te simbole stradanja, ostaće opomena da se istorija često ponavlja - rekla je Brnabićeva, koja je dodala da o tome najbolje svjedoči Crkva Svetog Andreja u Podujevu, koja je više puta rušena i obnavljana.

Ona je naglasila da sadašnja vlast Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem odgovornom politikom nastoji da taj krug nesreće i istoriju stradanja nekako privede kraju.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri, izaslanik predsjednika Srbije, narodni poslanici, predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i vjerskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora, te porodice nastradalih.

Prije 19 godina, 17. i 18. marta 2004. godine, nad Srbima Kosova i Metohije dogodio se pogrom, svojevrsna "Kristalna noć" nad srpskom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, sistemska planska i organizovana akcija etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Tokom ovog najvećeg etnički motivisanog nasilja nad Srbima od dolaska međunarodnih snaga, u rušilačkim napadima albanskih ekstremista protjerano 4.012 Srba, ubijeno 19 osoba. Etnički očišćeno šest gradova, među kojima Priština, i deset sela.

Povrijeđeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 vjerskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Povod za pogrom bila je lažna vijest prištinskih medija da su za utapanje trojice albanskih dječaka u rijeci Ibar, nedaleko od Zubinog Potoka, krivi Srbi. 


Тагови: