Premijer Srbije

Brnabić: Njemačka stoji iza Kurtijevog nasilja nad Srbima

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2022. 10:36

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao bezobrazne i brutalne poruke njemačkog ambasadora u Prištini upućene Srbima na Kosmetu, ali i Beogradu, navodeći da je jasno kao dan da Njemačka stoji iza bezobrazluka i nasilja koje nad Srbima sprovodi premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

Ona je rekla da su Kurti i njemački ambasador Jorn Rode jedan za drugim u istom danu rekli - Kurti da barikade moraju da budu uklonjene "po cijenu da padne krv", a Rode da su barikade nelegalne.

"A, za njega (Rodea) je očito legalno to što tamo kidnapuju ljude. Kako je moguće da na to niko ne reaguje, da organizacije civilnog društva ne reaguju na kršanje ljudskih prava?", upitala je Brnabićeva.

Komentarišući dio izjave u kome njemački ambasador u Prištini kaže da barikade moraju da budu uklonjene do Božića, ona je upitala do kog je Božića mislio.

Brnabićeva je naglasila da bi njemački ambasador trebao da zna da i pravoslavni Srbi imaju svoj Božić i da ovih dana nisu mogli da u miru proslave krsnu slavu – Svetog Nikolu.

Na ocjenu njemačkog diplomate da zahtjev Srbije za povratak njenih snaga na Kosmet nema smisla, Brnabićeva ga je upitala ko je u stvari on da šalje takve poruke.

"Šta ste vi - Savjet bezbjednosti UN? Njemačka čak nije članica! To je bruka i sramota, ponižavanje UN, KFOR-a i cijelog NATO pakta. Čitajte gospodo iz Njemačke i Vi ambasadore iz Beograda i Vi ambasadore iz Prištine, samo pročitajte Rezoluciju 1244", poručila je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, sve ovo što se dešava pokazuje sasvim jasno da je Nemačka potpuno uz Kurtija i Prištinu.

"To je jasno kao dan. On ima ozbiljna leđa Njemačke zato što Njemačka svaki put klimne glavom i kaže: `sve što radite, sva hapšenja Srba, svi upadi sa dugim cijevima, sve je u redu`", rekla je Brnabićeva za Televiziju "Pink".

Ona je poručila da je od životne važnosti za Srbiju i Srbe da se sačuva mir, mada je teško trpjeti toliku nepravdu.

"Naša ideologija je mir. Ali, ako neko nasilno krene na barikade mi imamo predsjednika i Vladu koja to neće dozvoliti. To je crvena linija", naglasila je Brnabićeva.