Предсједница Скупштине Србије

Брнабић: Одгађање гласања о резолуцији о Сребреници велики успјех и побједа мале Србије

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2024. 10:32

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да се Србија и даље бори против усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, али да се сада спонзори и коспонзори резолуције служе силом, пријетњама и отвореним лажима.

- Све наше дипломатске активности, прије свега, активности предсједника Србије Александра Вучића довеле су до тога да је неколико пута до сада помјерано стављање нацрта резолуције, предложеног текста, на дневни ред у Генералној скупштини УН - рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да је то само по себи велики успјех и велика побједа мале Србије у односу на спонзоре и коспонзоре те резолуције.

- То је срамотно за њих, спонзорисати такву резолуцију која је прављена у тајности, без консултација о тако људској осјетљивој теми - рекла је Брнабићева за ТВ "Курир".

Брнабићева је додала да је Србија показала да се неће предати.

- Србија се бори и наш глас се чуо на свим странама свијета. Разговарали смо са свима, стигли смо до свих и у великој мјери су лидери тих земаља уважили наш став. Предсједник Србије наставља борбу у Њујорку, а да ли ћемо успјети у смислу да ће бити више земаља против резолуције него за, тешко је вјеровати у то - рекла је Брнабићева.

Она је поновила да су циљеви заговорника резолуције да се наметне најтежа политичка и морална квалификација за српски народ да је геноцидан, да дође до ревизије тужбе БиХ против Србије за ратну одштету и на крају укидање Републике Српске.

- Када се ради о њиховим интересима нема ни инклузивности, ни транспарентности, резолуција је прављена у тајности, нема консултација ни БиХ, све принципе су поништили, само да се њихови интереси прогурају. Шта је њихов интерес тачно, то не видим, резолуција се још није ни нашла на дневном реду, а довела је до дестабилизације - рекла је Брнабићева.

Она је навела да је у Сребреници био ратни злочин, али није било геноцида.

- Замислите да немате такве квалификације ни за оне нацистичке и фашистичке силе, али ћете имати за Србију и Србе који су били уз Јевреје, уз Роме, најпогођеније жртве геноцида над српским народом - истакла је Брнабићева.

Поводом јучерашњег телефонског разговора Вучића са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, Брнабићева је навела да је тешко очекивати помоћ од главног спонзора те резолуције.

- Не схватам зашто то раде. Зашто 29 година касније, на такав начин, без дискусија, консултација. Шта је циљ једној Словенији, која је, такође, један од јачих коспонзора, земља која је изашла из бивше заједничке државе јер их неко није консултовао о много мањим питањима - додала је Брнабићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: