Premijer Srbije

Brnabić: Pandemija pokazala da se isplatilo ulaganje u digitalizaciju

  • 07.04.2021. 19:04

Pandemija virusa korona pokazala je da se Srbiji isplatilo ulaganje u digitalizaciju, koja je spasila srpsku ekonomiju, a u obrazovanju omogućila da đaci pređu na onlajn nastavu i tako ne izgube nijedan školski čas, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić.

"Transformacija Srbije se nastavlja velikom brzinom, kako bi što pre sustigla zemlje EU", navela je Brnabićeva na onlajn samitu "Globalno tehnološko upravljanje - u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma.

Kada je riječ o digitalizaciji, Vlada Srbije se, napomenula je Brnabićeva, fokusirala na tri ključne oblasti - ekonomiju, obrazovanje i državnu upravu.

Ona je rekla da će proces digitalizovanja obrazovanja u Srbiji biti završen do 2022. godine, odnosno sve učionice će imati internet, a đaci će još od osnovne škole da uče informatiku i programiranje.

"Želimo da decu fokusiramo na digitalizaciju kako bi bila spremna za poslove 21. veka. Moramo da ih naučimo kako da razmišljaju, a ne šta da misle", rekla je Brnabićeva.

Što se tiče digitalizacije državne uprave, navela je ona, cilj je da se svi servisi digitalizuju i budu na raspolaganju građanima i privredi 365 dana u godini.

Ona je podsjetila da je Srbija za kratko vrijeme, od četiri godine, kada je počela da ulaže u digitalizaciju, uspjela da ostvari dobar rezultat u toj oblasti, prenijeli su beogradski mediji.

"Digitalizacija se, ne samo u Srbiji, već i širom sveta, nametnula kao bitna tema u vreme pandemije. Srbija se u svetu sve više ističe kao zemlja inovacija. Vlada Srbije je pre nekoliko godina prepoznala ulaganje u digitalizaciju kao jedan od svojih prioriteta", dodala je ona.

Na panelu o vodećim industrijskim transformacijama učestvovali su i guverner Tokija Јuriko Koike, predsjedavajući kompaniji Simens Džim Hagemen Snabe i predsjedavajuća vodeće turske platforme za e-trgovinu Hepsiburada Hanzade Dogan Boiner.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.