Premijer Srbije

Brnabić: Ponosni na obilježavanje Sretenja

  • Извор: СРНА
  • 15.02.2023. 16:09

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je da Srbija ponosno obilježava Sretenjski ustav i sjećanje na Prvi srpski ustanak, svjesna legata koji joj je povjeren.

"Ponosno slavimo i sećanje na 1804. godinu kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa, koji je otvorio put ka oslobođenju i postavio temelje današnje Srbije u kojoj živimo, ponosni i svesni legata koji nam je poveren", istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je u objavi na "Instagramu", uz fotografiju na kojoj ona i premijer Republike Srpske Radovan Višković polažu vijenac u crkvi na Oplencu, navela da Srbija danas obilježava Sretenje - Dan državnosti, dan kada je prije 188 godina donijet jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi - Sretenjski ustav.

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli danas je povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije služeno opijelo kojem su, osim Brnabićeve i Viškovića, prisustvovali vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Nakon opijela, koje je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan, Brnabićeva je zajedno sa Viškovićem položila vijenac na sarkofag vožda Karađorđa.

Nakon polaganja vijenaca, uz himnu Bože pravde, koju je intonirao vojni orkestar, zvaničnici su i ispred crkve odali počast srpskim precima.

Vijence su još položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi porodice Krađorđević, kao i predstavnici Zadužbine Kralj Petar Prvi.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.