Premijer Srbije

Brnabić: Regionalna saradnja ključna za uspjeh zemalja Zapadnog Balkana

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2022. 18:23

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je regionalna saradnja jedan od ključeva uspjeha za sve zemlje na Zapadnom Balkanu, naglasivši da će one biti uspješnije u budućnosti u mjeri u kojoj uspijevaju da sarađuju, prije svega u oblasti ekonomije, ali i u infrastrukturnim projektima.

Brnabićeva je na panelu po završetku dvodnevne konferencije "Jedan region - jedno tržište - Korak ka zajedničkom tržištu EU" u Novom Sadu ukazala i na važnost bolje saobraćajne povezanosti regiona, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke i razmjene iskustava, posebno mladih ljudi.

- Voljela bih da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave nama zato što mislim da mi dobro znamo jedni druge, da prilično dobro razumijemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima donijela muka i problema, pri čemu sve bolje razumijemo kakvi su potencijali u drugačijem pristupu našoj budućnosti - rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da je inicijativa "Otvoreni Balkan" posljednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva, saopštila je Vlada Srbije.

- Mi smo mali region i svaka zemlja je operativno mala, sa malim brojem stanovnika. Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo, radimo, povezujemo i nastupamo zajedno, naš razvoj i rast neće biti onoliko brz, kvalitetan i održiv koliko je svima potrebno da nadoknadimo propušteno vrijeme - naglasila je Brnabićeva.

Konferencija "Jedan region - jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU", održana je u sedmi put u Novom Sadu.

Konferenciju su organizovali Fond "Evropski poslovi" Vojvodine u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj /NALED/, Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer, Privrednom komorom Srbije /PKS/ i Privrednom komorom Vojvodine /PKV/, uz podršku grada Novog Sada.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.