Premijer Srbije

Brnabić: Srbi na Kosovu i Metohiji ne traže mnogo, samo poštovanje sporazuma

  • Извор: СРНА
  • 15.11.2022. 11:33

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbi sa Kosova i Metohije ne traže mnogo već samo poštovanje Briselskog sporazuma, te da je saglasna sa visokim predstanvikom EU Žozepom Boreljom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

Brnabićeva je rekla da nije sigurna šta će se dešavati od nedelje, 20. novembra, u ponoć.

"Ne mogu naši evropski partneri i naši partneri u SAD više da tolerišu jednostrano kršnje svih sporazuma koji su potpisani. Nadam se da će doći do dogovora", izjavila je Brnabićeva, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Singapuru.

Ona je za Tanjug rekla da Srbi sa Kosova i Metohije traže da Priština krene u implementaciju Briselskog sporazuma, potpisanog 2013. godine, uz garancije EU i da se poštuju svi sporazumi koji se tiču tablica.

Brnabićeva, koja je danas u Singapuru učestvovala na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije i na panelu "Pomijeranje digitalnih granica", izrazila je nadu da će Srbija do kraja mjeseca da postane dio globalne alijanse za vještačku inteligenciju.

Brnabićeva je naglasila da se na panelu moglo čuti od predstavnika Blumberga da je Srbija jedna od 10 zemalja koje su najviše napredovale u oblasti digitalizacije u posljednjih pet godina, kao i da je prepoznata kao jedna od najboljih ili zemlja sa najvećim potencijalom.

Ona je rekla da Srbiji predstoje velike stvari, kao što je korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede i za pružanje boljih usluga građanima.

Brnabićeva je istakla da je pristup internetu postalo osnovno ljudsko pravo u 21. vijeku, te ocijenila da bi digitalizacija i u poljoprivredi mogla igrati još veću i važnu ulogu.

U Singapuru je, kako kaže, imala niz dobrih sastanaka sa predstavnicima više kompanija i institucija u oblasti informacionih tehnologija, kao i da su svi zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

"Videli smo se sa najvećom kompanijom za proizvodnju baterija, sa najvećima i najjačima u robotici i sa najjačima u svetu u veštačkoj inteligenciji", istakla je Brnabićeva.


Тагови: