Premijerka Srbije

Brnabić: Srbi samo stali u odbranu međunarodnog prava i Briselskog sporazuma

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2022. 17:00

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

- Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da vjeruje u vladavinu prava i da vjeruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina - prije svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvijek punu podršku Vlade Srbije - navela je premijerka.

Smatra da je histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima primjer apsurda, jer ne samo da nije riječ o pozivanju na sukobe, već je upravo riječ o "miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma".

Ocijenila je da su paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom "neukusne, neprimjerene i nesuvisle, ali dovoljno cijelom svijetu govore o onima koji ih koriste".

Dodala je da su Srbi na Kosovu i Metohiji tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što vjeruju u vladavinu prava.

- Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, rijetki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo protjerivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživjeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, satjerani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak - navela je Brnabićeva.

Poručuje da je jedino što Srbi žele - da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.

- Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredjeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji - zaključila je premijerka Ana Brnabić.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм