Premijer Srbije

Brnabić: Svi mole Boga da Vučić nastavi da vodi državu

 • Izvor: Agencije
 • 05.02.2023.11:52

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je glavni zaključak o ovosedmičnoj sjednici Skupštine Srbije da, i oni koji vole i koji ne vole Aleksandra Vučića, Boga mole da nastavi da vodi državu.

Ona je analizirala sjednicu o situaciji na KiM i dodala da opoziciju jedino interesuje da dođe na vlast.

"Kada se uporedi njegova ozbiljnost u pristupu teškim problemima naše zemje i opozicije, beskonačno sam ponosna što je predsjednik moje države i što je moj šef. Vidjeli smo državnika koji na svaki način brani interese drzave i ne krije ništa zarad jeftinih političkih poena", rekla je Brnabić gostujući na TV Prva.

S druge strane, kaže, opozicija brine samo o jeftinim političkim poenima i ne postoji tema koja je važna za njih, uključujući i KiM. Brnabić ističe da je predsjednik Srbije tri puta govorio u Skupštini povodom KiM, da je opozicija njegov prvi boravak u Skupštini bojkotovala, a da su druga dva u ovom sazivu parlamenta.

"Prvi put, on je sam ukupno bio u Skupštini više vremena nego svi oni zajedno, šefovi poslaničkih grupa. Oni su dolazili kada je njihovo vrijeme da govore i zatim napuštali Skupštinu", kaže premijerka. Naglašava da su ovaj put, kada je ponovo bio u Skupštini na najvažniju temu, prvi dan napali fizički predsjednika, i da nije bilo poslanika SNS, tvrdi, došli bi do predsjednika.

"Užasno ružna slika poslata iz Skupštine, prije svega poslata narodu na KiM, koja je upotrebljena istog dana od svih medija protiv interesa Srbije", rekla je Brnabić. Dodaje da su prvog dana, pripadnici tzv. patriotske opozicije više puta izgovorili riječ poslovnik nego KiM što, smatra, pokazuje koliko im je stalo do KiM.

"Prvog dana ih je ubio argumentima i politički razmontirao i uprkos tome je smogao snage da im se očinski obrati i pita ih šta to rade. Cilj je da bio da se izazovu incidente", smatra premijerka. Kako kaže, drugi dan se neki, poput Miroslava Aleksića, nisu ni pojavili u skupštini, dok su se, kaže, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović pojavili drugog dana tek popodne.

Brnabić navodi da desna opozicija nije imala argumente tokom rasprave i da nismo čuli aplauz kada je Vučić rekao da neće nikada priznati Kosovo.

Brnabić je ocijenila da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, u nedavnoj izjavi da su Srbiji oteti Kosovo i Metohija, izrekao činjenicu.

"Čovjek je sve rekao kako jeste. Kosovo i Metohija su oteti na silu suprotno međunarodnom pravu, suprotno svim principima međunarodnog prava i Povelji UN", kazala je Brnabić na TV Prva.

Komentarišući Milanovićevo pojašnjenje oko izjave o otetom KiM, Brnabić kaže da političari u današnje vrijeme ne mogu da podnesu pritisak i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdvaja kao političar po tome što, kako je istakla, uvijek ostane dosljedan onome što kaže.

"To je razlika između jakih i ozbiljnih političara i onih koji ne mogu da izdrže pritisak", navela je ona.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.