Da li će građani Srbije moći ljetovati u Crnoj Gori?

  • 29.03.2021. 18:38

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovnić Bojović posjetila je Srbiju, a pitanje koje je najviše zanimalo građane je da li će ove godine moći da ljetuju na crnogorskim plažama.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i kod nas, i ove godine je neizjvesno da li ćemo ljeto provesti na nekoj egzotičnoj destinaciji i pokušati da se okupamo, pošto prošle godine nismo bili u situaciji, ili ćemo opet ljeto provesti uz neku drugu alternatuvu.

Ljude u Srbiji najviše zanima kako će se ulaziti u Crnu Goru, a naročito da li će se moći na more?

- Zdravlje građana je naš osnovni prioritet i to se neće promijeniti. Isto tako moramo imati na umu da je za jak i stabilan zdravstveni sistem neophodna jaka ekonomija, a u ekonomskom smislu Crna Gora ne bi smijela da dozvoli propadanje još jedne letnje sezone. Prošle godine smo završili s dvostruko lošim skorom - zatvorenom zemljom i izgubljenom ljetnjom turističkom sezonom, s jedne, i neuspjelim pokušajem sprečavanja širenja virusa korona, s druge strane. Država će angažovati sve kapacitete da Crna Gora ovog leta bude zdravstveno bezbjedna i otvorena za turiste, naročito one iz regiona, a prvenstveno iz Srbije koji, prirodno, čine veliki dio naših gostiju. Sve naše aktivnosti trenutno su usmjerene da Crnu Goru ovog ljeta učinimo zdravstveno bezbjednom destinacijom.

 "Prve doze „sputnjik V“ vakcine stigle su nam kao donacija Srbije, na čemu smo veoma zahvalni državnom vrhu Srbije, a što je potvrdilo naše neraskidive veze i istinski bratski i bliski odnos. Priznaćemo sve vakcine koje imaju dozvole."

Na pitanje hoće li vakcina ili neka vrsta potvrde biti potrebni za ulazak u zemlju ili će možda neka vakcina biti poželjnija od druge, ministarka je za "Blic" odgovorila:

"Uslove za ulazak u Crnu Goru diktiraće naša epidemiološka situacija, ali i situacija u zemljama iz kojih se dolazi. Kao što sam navela, naš apsolutni prioritet je zdravlje građana, ali znamo da je i za njegovo očuvanje potrebna jaka ekonomija. U cilju zaštite zdravlja ljudi vrlo je moguće da će iz nekih zemalja biti potrebna određena vrsta testa za ulazak, ali nezgodno je to predviđati. Svijet govori o potencijalnim vakcinalnim pasošima, ali sve je to i dalje na nivou ideje. Što se različitih vakcina tiče - sve koje budu u prometu uz validne dozvole biće jednako tretirane."

Rezultat koji Srbija ostvaruje u vakcinaciji zaista je fascinantan i može da bude primijer mnogim razvijenijim i bogatijim zemljama.

 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.