Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Nisu dobri ni potezi Prištine, ni izjava Eskobara

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2022. 15:12

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da potez Prištine da će podnijeti zahtjev za članstvo takozvanog Kosova u EU dvostruko nije dobar, kao ni izjava američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara da se SAD protive povratku srpskih snaga na Kosovo i Metohiju.

On je rekao da je za članstvo samoproglašenog Kosova u EU potreban koncenzus koga u Uniji nema, te da zbog toga smatra da je riječ o političko-marketinškom potezu za unutrašnju političku upotrebu na Kosovu i Metohiji.

Dačić je u izjavi novinarima u Beogradu podsjetio da pet zemalja članica EU ne priznaje Kosovo i Metohiju i da do sada nije zabilježeno da neko bude kandidat za članstvo, a da nije riješeno pitanje statusa.

"A drugo, zato što je u uslovima apsolutnog nepoštovanja svih sporazuma od strane Prištine nemoguće da neko razmišlja o tome", rekao je Dačić, dodajući da je jasno da je ponašanje Aljbina Kurtija jedan od glavnih destabilizujućih Faktora u regionu.

On je napomenuo da će Priština, kako je već sada izvjesno, sutra uručiti taj zahtjev češkom predsjedavanju od kojeg zavisi kako će se prema tome odnositi dalje evropski zvaničnici, da li će to ući u neku proceduru ili će sačekati nekog sljedećeg predsjedavajućeg.

"To za sada još nije poznato, ali sam siguran iz razgovora koje smo imali sa zemljama koje ne priznaju Kosovo, a to isto mi je rekao i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, da se oni protive tome iz svih ovih razloga i da bi, kada bi bilo izjašnjavanje o tome, glasali protiv", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu američkog predstavnika Gabrijela Eskobara da je SAD kategorički protiv vraćanja srpskih snaga na Kosovo i Metohiju, Dačić je rekao da ne zna zašto bi neko bio protiv onoga što piše u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a.

On je istakao da naročito nije dobro da neko govori o tome koje rezolucije UN-a mogu i treba da se primjenjuju, a koje ne jer se onda dolazi do selektivnosti i dvostrukih standarda.

Dačić je podsjetio da prema Rezoluciji 1244 postoji mogućnost povratka srpskih snaga na Kosovo i Metohiju.

"Mislimo da treba objektivno razmotriti tu situaciju. Bez obzira kakvo neko mišljenje pojedinačno ima, to ne bi smjelo da bude prepreka da se o tome na jedan ozbiljan način razgovara u okviru sistema UN tako da takve izjave svakako nisu dobre, niti njegova niti izjava ministarke soljnih poslova Njemačke Analene Berbok", dodao je Dačić. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.