Inicijativa u UN-u

Dačić: Očigledno da Britaniju ne zanima srpski stav u vezi Kosmeta

  • 31.07.2018. 09:29

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je očekivano to što Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsjedavanje u Savjetu bezbjednosti UN, namjerava da spriječi da se tokom avgusta održi redovna sjednica o situaciji na Kosovu i Metohiji i da je očigledno da Veliku Britaniju "ne interesuje srpski stav".

"To je za nas jasna poruka", rekao je Dačić za "Večernje novosti". 

Ukoliko Velika Britanija uspije u svojoj namjeri, to bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o toj temi ne diskutuje u tromjesječnom intervalu. 

Izvori "Novosti" tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove sedmice. 

Ukoliko u avgustu prođe britanska inicijativa, vrlo lako bi moglo da se dogodi da rasprava o Kosovu i Metohiji izostane i u septembru jer tada predsjedava SAD. 

Izvještaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpkoj pokrajini su po Rezoluciji 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima. 

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska) već duže ističu da sjednice Savjeta bezjednosti o Kosovu i Metohiji treba da se prorijede. 

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine Savjet bezjednosti UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet. 

Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Guteres svakako priprema redovan tomjesječni izvještaj o Kosmetu. 

Prethodna sjednica posvećena Kosovu i Metohiji održana je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu Savjeta bezjednosti UN.