Ministar spoljnih poslova

Dačić odlikovan Teslinom medaljom

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2023. 15:28

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlikovan je danas Teslinom medaljom za pokretanje diplomatske kampanje "Teslina godina Teslinog naroda", povodom obilježavanja 80 godina sjećanja na srpsko-američkog pronalazača Nikolu Teslu.

Ovo priznanje dodijeljeno je na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, na kojoj je obilježeno 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i SAD, uspostavljenih 1. februara 1881. godine.

Teslinu medalju Dačiću je dodijelila srpska naučna dijaspora okupljena u Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije, čiji je predsjedavajući David Vujić posljednji od sedam srpskih inženjera iz svemirske misije "Apolo 11", koju je lansirala američka Nasa sa zadatkom da ljude spusti na Mjesec.

Nacionalni koordinator obilježavanja Tesline godine ambasador i načelnik Odjeljenja za migracionu politiku i dijasporu LJiljana Nikšić nagrađena je "Medaljonom Tesla - energija mira".

Ona je istakla da je cilj obilježavanja "Tesline godine Teslinog naroda" promocija dostignuća Nikole Tesle i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca - Teslinog naroda.

Nikšićeva je podsjetila da agenda predviđa obilježavanje datuma iz slavnih poglavlja zajedničke srpsko-američke istorije - dana osnivanja Nase, čiji je jedan od osnivača bio srpski naučnik Mihajlo Pupin, a čije ime nosi krater na Mjesecu, kao i laboratorija i dio zgrade na Kolumbija Univerzitetu, prenio je Tanjug.

Dio zajedničke istorije je, dodala je ona, i dan slijetanja "Apolo 11" na Mjesec, u čijem programu je učestvovalo sedam srpskih inženjera, zatim tu je i dan kada se srpska zastava vijorila na Bijeloj kući, što je bio jedan od dva presedana u istoriji ili godišnjice Halijard operacije kada je spaseno 500 američkih pilota.

Ona je podsjetila da je 12. januara, na Dan kad je na Nijagarinim vodopadima Nikola Tesla osvijetlio čovječanstvo puštanjem prve na Zemlji hidrocentrale u pogon, ministar Dačić dao instrukciju da se povede strateška kampanja javne diplomatije "Teslina godina" po modelima uspješnih svjetskih diplomatija.

"Primeri kojima se rukovodio stručni tim srpske diplomatije bili su i kampanja američkog Stejt departmenta `Vi ste svet`, gde su promovisali ličnosti i događaje iz slavnih poglavlja naše zajedničke istorijske prošlosti od preko 140 godina diplomatskih odnosa i više od 200 godina od kada je prvi Srbin Đorđe Šagić došao u SAD, daleke 1814. godine", rekla je ona.

Nikšićeva je podsjetila i na reprint Teslinog pisma iz 1921. urednicima glasila i novina u SAD pod naslovom "Ja sam Srbin-Tesla", koji je objavio DŽordž Mungas, uz riječi "Niko nema što Srbin imade".

Mangas je tada naglasio da bi se "čovjek ponadao da će bar oni obaviješteni početi da govore da su mu roditelji srpski pravoslavci, da je sin srpskog sveštenika i da je u porodici Tesla/Mandić bilo 38 srpskih pravoslavnih sveštenika".

Kako bi se razriješila ova stvar, Mangas je uputio Tesli pitanje ko je on, na šta je Tesla odgovorio: "Naravno. Ja sam Srbin".

Tesla je u pismu zahvalio Mungasu na prijateljskom postupku i naveo da je Srbin koji potiče od najstarijeg roda, budući da ime njegove majke seže u prošlost daleko koliko i skoro bilo koje drugo u srpskom narodu i da je oblast u kojoj je rođen samo bila pod političkom upravom Austrije što nema nikakve veze sa nacionalnošću.

Na svečanosti su uručena i druga priznanja Tesline naučne fondacije iz Filadelfije zaslužnim srpskim studentima i podstiplomcima, kao i novinarima domaćih medija.

Nagrade su do sada dobili i gradonačelnik NJujorka Erik Adams, ambasador Marko Đurić, reditelj Emir Kusturica i drugi, dok je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije dobio Orden Nikole Tesle.

Na svečanosti je promovisano i "Tesla" vino sa Fruške gore Vinarije Komazec iz Inđije koja je nosilac zlatnih odličja za kvalitet u Londonu, Beču i Sofiji i koja se na taj način pridružila obilježavanju 80 godina kulture sjećanja na Teslu.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?