Први потпредседник Владе

Дачић: Подношењем резолуције нарушени сви принципи на којима почива мир у БиХ

  • Извор: Танјуг
  • 11.04.2024. 22:15

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић Србије рекао је вечерас да предлагањем резолуције о Сребреници уз подршку БиХ нарушен Дејтонски споразум, Устав БиХ и сви принципи на којима почива мир у тој земљи с обзиром на то да Република Српска не само да није у томе учествовала, већ није ни консултована.

- У УН ће 17. априла бити представљена резолуција, коју подносе Њемачка и Руанда уз подршку мисија још 15 земаља укључујући и БиХ која има лажну легитимацију с обзиром да српски дио не само да није питан није ни консултован по овом питању - рекао је Дачић за РТС.

Дачић је рекао да у предлагању резолуције није учествовала Република Српска, и да је тиме нарушен Дејтонски споразум, Устав БиХ и сви принципи на којима почива мир у БиХ.

- Тиме се показује да муслимани не желе мир, да не желе Србе за своје комшије, јер ћете ви живети са неким кога означавате геноцидним - рекао је Дачић.

Дачић је додао да се у УН се резолуције доносе двотрећинском већином или простом већином и додао да се двотрeћинском већином доносе одлуке о важним питањима.

- Очигледно је да се одређеним манипулацијама, тиме што се ова тема не ставља под тачку која се тиче међународног мира и безбједности, него се ставља по тачку културе мира, односно сјећања, она прво измјешта из Савјета безбједности, што је потпуно нелегално, јер се не може Генерална скупштина се бавити темом којом се већ бави Савет безбједности - рекао је Дачић и додао да је то могуће једино на приједлог Савјета безбједности.

Када је у питању гласање простом већином Дачић објашњава да се тада рачунају само гласови "за" и "против", док "уздржани" и они који не учествују гласом се не рачунају.

- Нама свакако више одговара да буде гласање двотрећинском већином, јер је њима потребно да обезбиједе већи број гласова. Ми ћемо се наравно борити до краја - рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да Савјет безбједности Уједињених нација, није желио да расправља поводом 25 година од агресије на Савезну Републику Југославију, односно Србију.

- Аргументација је тада била 'па немојте да се бавимо темама из прошлости'. А ово (Сребреница) је било прије тога свега. То се догодило 1995. године - рекао је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм