Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Pristup Srbije konstruktivan i odgovoran, ZSO preduslov svih preduslova

  • Извор: Агенције
  • 03.02.2023. 08:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju "crvene linije" Srbije, pristup Beograda dijalogu sa Prištinom ocjenjuju kao konstruktivan i odgovoran i ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština "preduslov svih preduslova".

Dačić, koji je boravio u Vašingtonu, gdje je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu, u intervjuu za ‘Glas Amerike’ je naglasio dvije crvene linije Beograda - pitanje priznavanja tzv. Kosova, to jest pitanje članstva u UN i kako je rekao "preduslov svih preduslova", da se prvo formira ZSO.

“To je nešto o čemu zaista nema potprebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum prije 10 godina”, rekao je Dačić.

Prema riječima Dačića, možda najvažnija poruka u Vašingtonu jeste da se nastup i pozicija Vučića, odnosno Srbije, ocjenjuje konstruktivnom i odgovornom i često se poredi sa Prištinom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, za koga postoje suprotne ocjene.

“Mogao sam ovdje da čujem da se pozitivno izražavaju o Srbiji, a i oni sami kažu da je veoma značajno promijenjena i pozicija Kvinte, uključujući SAD, u vezi sa ovakvim pozicioniranjem Srbije, što pokazuje da je to bila jedna ispravna odluka”, kazao je Dačić govoreći o susretima sa specijalnim savjetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Govoreći o ZSO, Dačić je istakao da je ona dio procesa Briselskog sporazuma, "nešto što je dogovoreno", "preduslov i za vraćanje Srba u institucije".

Odgovarajući na pitanje šta su mu u Vašingtonu rekli na "crvene linije", Dačić je rekao da SAD imaju drugačije stavove i naveo da mu je Šole rekao da "gubi vrijeme oko povlačenja priznanja".

“Mislim, jednostavno za njih to nije toliko bitno. Za nas je bitno. Zašto je bitno? Zato što mi nemamo podršku velikih sila, znači moramo da se oslanjamo na brojke, a te brojke; ako neko hoće, na primjer, da kandiduje Kosovo za članstvo u UN, veoma nam je bitno šta misli svaka od tih država, jer na kraju krajeva, postoje principi po kojima se glasa”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li sporazum o ZSO obuhvata samo četiri opštine na sjeveru KiM ili je riječ o formiranju na cijeloj teritoriji južne srpske pokrajine Dačić odgovara da je riječ o 10 opština.

Dačić je rekao da tokom posjete nije razgovarano o slučaju Bitići, jer su druge aktuelnije teme bile na dnevnom redu.

Govoreći o tome što se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, Dačić je rekao da je Srbija izuzetno principijelna i da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta.

“Ovde je problem u tome što ni zapad ni istok nije dovoljno principijelan, odnosno različito tumači princip teritorijalnog integriteta”, rekao je Dačić.

Dodao je da na Zapadu misle da treba braniti teritorijalni integritet Ukrajine, ali da je pitanje teritorijalnog integriteta Srbije odnosno KiM jedno drugo pitanje, i da uvijek tumače da je to pitanje za sebe.

“Tako da mi tu sada moramo da gledamo naš interes, a taj interes jeste da ako mi nismo završili dijalog sa Prištinom, onda nije korektno da neko Prištinu gura da postane članica Savjeta Evrope, ili UN ili EU. Sve dok je tako, dok nemamo garancije Zapada da će oni biti korektni prema nama, ne možemo da se olako odričemo naše pozicije i sigurnih glasova kada je riječ o poziciji u vezi sa Kosovom i Metohijom”, smatra Dačić.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije ukoliko odluka o neuvođenju sankcija nanese Srbiji štetu koja ne može da se toleriše Dačić ocjenjuje da trenutno Srbija nije blizu takve situacije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.