Резолуција о Сребреници

Дачић: Русија се изборила за ванредну сједницу Савјета безбједности УН о БиХ

  • 29.04.2024. 10:28

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се Русија, како ствари стоје, изборила за ванредну сједницу Савјета безбједности Уједињених нација (СБ УН) на којој ће се расправљати о приједлогу резолуције о Сребреници.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић ће се на њој највјероватније обратити путем видео-линка, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је напоменуо да по питању БиХ Генерална скупштина Уједнињених нација (ГС УН) не може да расправља јер је то супротно члану 12 Повеље УН у коме се наводи да питања о којима расправља СБ УН не може расправљати ГС УН.

Он је оцијенио да је дипломатска акција Србије на челу са предсједником Александром Вучићем и Министарством спољних послова довела до премишљања неких земаља око тога да ли ће доношење резолуције о Сребреници допринети помирењу или је у питању нелегална акција око које не постоји консензус и која ће допринети новим поделама у региону.

"Мислили су до сада да ће резолуцију сви да подрже и да ће без неких већих проблема да прође у ГС УН... Видите и по броју земаља које су коспонзорисали резолуцију, да није ријеч о великом броју земаља, односно да није ријеч о земљама које би чврсто стајале и већ унапред показале да ће резолуција сигурно бити донесена", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је оцијенио да предлагачи резолуције нису рачунали да ће Србија бити организована и да ће имати веома активну дипломатску офанзиву и да је само он разговарао са 69 министара спољних послова.

"Ријеч о једној нелегалној акцији, кршењу повеље УН, око које не постоји консензус у БиХ, која не доприноси стабилности, око које нас нико није питао. То је једина појединачна резолуција након Руанде о неком злочину, којом би једино Србија, српски народ, поред Руанде, био дефинисан као геноцидни народ", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера