Министар спољних послова Србије

Дачић: Србе желе да означе геноцидним они који су над њима вршили геноцид

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 17:18

Србија нема ништа против да се осуде сви злочини почињени у БиХ, Хрватској и на свим другим мјестима, али се противи томе да се једино српски народ, који је историјски много пропатио, дефинише као геноцидни, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Зар српски народ који је проживео толике злочине, етничка чишћења и геноциде у историји треба да буде обележен од оних који су вршили геноциде над њим, а предлагачи су резолуције о Сребреници", рекао је Дачић, подсјетивши да су међу предлагачима Њемачка и Турска.

Дачић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да и даље тече период током којег свака држава чланица УН може да изнесе своје мишљење и поднесе амандмане, те да још није одређен датум гласања о резолуцији у Генералној скупштини УН, али да се од оних који су иницирали резолуцију могло чути да ће бити почетком маја.

"Све што је до сада било донесено у УН у вези са питањем геноцида или злочина против човечности је донесено консензусом. У овом случају прекршени су закони и Устав БиХ, јер је шеф мисије БиХ при УН нешто предложио или ставио сагласност да иза тога стоји БиХ. То је лажно представљање, јер надлежни органи БиХ нису донели такву одлуку", рекао је Дачић.

Он је навео да по том питању консензус не постоји ни на свјетском нивоу, али ни на нивоу БиХ.

Дачић је истакао да Генерална скупштина УН не може да расправља о питањима која се налазе пред Савјетом безбједности УН.

"Као што знате, Савет безбедности два пута годишња расправља о ситуацији у БиХ", рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је почетком 2000-тих донесена општа резолуција о осуди геноцида.

"Данас сам имао састанке са представницима неких земаља са Запада, а када споменете питање Косова, они кажу, па немојте да се враћате у прошлост, гледајте у будућност. Како да се ми не враћамо у прошлост? А они се враћају 29 година уназад", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм