Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Srbija stoji iza prava Srba u Crnoj Gori

  • 28.01.2020. 15:49

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda u Crnoj Gori i da će Beograd reagovati na svaki napad na Srbe.

On je istakao da su problemi u Crnoj Gori, nastali zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nisu inicirani iz Beograda, te pozvao crnogorske vlasti da ih dijalogom riješe sa Srbima u toj zemlji autohtonim narodom, koji trenutno čini oko 29 odsto populacije.

"Mi želimo smirivanje situacije i svesni smo da su problemi nastali donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti", rekao je Dačić novinarima.

On je podsjetio da su vlasti Srbije izrazile žaljenje povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave u Beogradu, te upitao - šta je sa reagovanjem crnogorske strane na sinoćenje prebijanje mladića u Podgorici?

"Nećemo valjda dočekati to vreme da će srpske tablice biti nepoželjne u Crnoj Gori?", upitao je Dačić.

Dačić je ukazao da bi problemi sa crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti trebalo da budu vjerske prirode, ali ih je Podgorica ispolitizovala.

"Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali ako vlast promoviše antisrpski pristup - za to ne može da dobije aplauz iz Beograda", poručio je Dačić.

On je ponovio da će Srbija recipročno odgovoriti i odgovara na sve akte Crne Gore, te negirao medijske navode da srpske i crnogorske diplomate zajednički koriste određene zgrade u svijetu koje pripadaju Srbiji.

Dačić je rekao da je prema "službeniku broj dva" crnogorske Ambasade u Beogradu primijenjena ista mjera koju su prethodno crnogorske vlasti izrekle diplomati istog ranga iz Srbije u Podgorici.

Dačić je prethodno sa predstavnicima beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost potpisao Memorandum o saradnji u oblasti naučne diplomatije, navodeći da je to urađeno kako bi se, kroz takozvanu meku diplomatiju, jače radilo na zaštiti državnih i nacionalnih interesa.

"Otvoreni smo za saradnju sa naučnicima i profesorima iz inostranstva i u drugim oblastima, poput kulture sporta i nauke", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da situaciju u regionu već 30 godina komentarišu i brojni kvazi analitičari, koji, kako je naveo, ne mogu da izađu iz klišea da okrivljuju Srbe za sve što se desi, a među njima ima i albanskih, hrvatskih i bošnjačakih lobista.

On smatra da je neophodno promijeniti takav pristup, ukazujući da je zbog toga i potpisan memorandum o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм