Министар спољних послова Србије

Дачић: Српска и Космет - највећи безбједносни изазови Србије

  • 09.03.2024. 11:29

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Косово и Метохија и Република Српска највећи безбједносни изазови за Србију, посебно ако се зна да се поново покушава неметнути усвајање резолуције о Сребреници у УН.

- Угрожавање српског народа у Републици Српској је други сегмент изазова по националну безбједност Србије - указао је Дачић.

Дачић је навео да питање Космета и положај српског народа у јужној српској покрајини остају највећи изазов за националну безбједност Србије, посебно јер нико не сузбија тежње премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да створи услове под којима ће Срби сами да закључе да је немогуће да опстану и доведе до тога да их више нема.

- Наш задатак је да обезбиједимо да Срби опстану. Срби су чврст орах и деценијама опстају, иако су услови далеко од идеалних - рекао је Дачић и упитао међународну заједницу да ли може да дисциплинује Куртија или не?

Он је рекао да не може да повјерује у то да међународна заједница не може да уразуми Куртија.

- Ја заиста не могу да повјерујем у то. Овде се поставља само питање хоће ли то или неће - рекао је он за Телевизију "Пинк".

Дачић је као трећи највећи изазов, навео европске интеграције Србије, односно да се у Поглавље 35 стави питање такозваног Охридског споразума, те да се испуне све обавезе које је Србија наводно преузела.

- Ако неко покушава да као услов за пријем Србије у ЕУ стави пуну имплементацију Охридског споразума и доводе до тога да Београд мора да размишља да призна тзв. Косово пре него што се заврши процес - тиме поставља нову препреку у европским интеграцијама - поручио је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: