Прича се

Дачић за АТВ: Српска национални приоритет Србије; Процес против Додика - погрешан пут

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 21:15

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за АТВ да се Србија труди да поштује Дејтонски мировни споразум и наглашава да би било коректно када би такав став заузимала и БиХ када је ријеч о питању територијалног интегритета Србије, односно када је ријеч о Косову.

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије и предсједник СПС-а који је био гост специјалног издања емисије "Прича се“ АТВ-а рекао је да се из једног дијела БиХ често чују опаске да ли Србија подржава територијални интегритет БиХ.

"Не знам на чему се заснивају такве сумње пошто предсједник Србије Александар Вучић, ја али и сви остали нисмо никада ништа рекли што би се могло тумачити као сумња у територијални интегритет БиХ, за разлику од високих функционера БиХ који редовно говоре о нарушавању територијалног интегритета Србије, односно о Косову“, рекао је Дачић за АТВ.

Дачић је додао да је БиХ изузетно важна.

"БиХ је једна од кључних земаља у региону, земља гдје живи велики број припадника нашег народа, заснована на начелу равноправности сва три народа и оба ентитета и желимо да људи живе у миру, да развијамо наше односе у свим областима“, додао је Дачић.

Дачић је поручио да не разумију кад неко дође и каже да Србија подржава рушење територијалног интегритета БиХ.

"Не могу се ту користити двоструки стандарди. Мислим да није у бошњачком интересу да се ради на признавању Косова а да неко мисли да то неће и не може имати реципрочан став када је ријеч о територијалном интегритету БиХ“, каже Дачић.

О процесу против Додика и Лукића

Коментаришући процес који је пред Судом БиХ покренут против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника“ Српске министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је у овом случају најважније питање шта се жели од БиХ - да ли се жели мир или заоштравање односа.

"Ако се жели заоштравање односа онда смо на одличном путу. Мислим да је то погрешно. Мислим да сви морају да науче да је БиХ федерална творевина коју нисмо ми измислили него Американци. Ако то може да функционише у неким другим крајевима свијета онда сви морају да се навикну шта су надлежности и шта је имовина одређених нивоа власти а нарочито онога што пише у Дејтонском споразуму“, рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да је веома битно да се јасно каже шта је то Дејтонски мировни споразум а шта излази из његових оквира.

"За Србе је прихватљиво све што је у Дејтонском споразуму, а оно што излази из оквира је под знаком питања и може да буде прихватљиво само уз њихову сагласност“, рекао је Дачић.

Дачић је позвао и Кристијана Шмита и све друге да својим поступцима не компликују већ компликовану ситуацију.

"Република Српска чува Дејтонски споразум али је на тапету због наводног сепаратизма“, навео је Дачић.

Процес који се води пред Судом БиХ против Додика и Лукића, каже Дачић, не доприноси стабилности БиХ и представља погрешан пут.

"Требало би сви да се врате грађењу односа који сигурно неће бити пуни повјерења и љубави али неки покушај минимума заједничког функционисања БиХ уважавајући при томе оно што су легитимни интереси Републике Српске и другог ентитета“, навео је Дачић.

Дачић је нагласио да ће добри односи Републике Српске и Србије наставити и у будућности јер је то, како каже, национални приоритет Србије.

"Ово је први српски ентитет међународно верификован преко Дрине и то је за нас изузетно важно да се гарантује њен опстанак и да постоје специјалне везе и начин како ми можемо да помажемо то је дејтонска категорија. Ја сам предлагао специјалне везе и са другим ентитетом али они то нису хтјели“, навео је Дачић.

О изборима у Србији

Предсједник СПС-а и кандидат за премијера Србије Ивица Дачић рекао је гостујући у специјалном издању наше емисије "Прича се“ коју уређује и води Давор Станковић да је успјех за његову партију на изборима који слиједе у Србији да заједно са СНС-ом освоје парламентарну већину и одборничку већину на различитим мјестима и то је суштина за коју, каже, постоје реалне основе да се деси.

Када је ријеч о томе како ће изгледати владајућа већина у Србији након избора, Дачић каже да се за такве процјене треба сачекати изборе.

"Не можемо унапријед да говоримо о бројкама. Мислим да би било неозбиљно да се наше одлуке заснивају на претпоставкама. Када се заврше избори мислимо да би било најкоректније да се настави сарадња као и протеклих 11 година - а то је сарадња СНС-а и СПС-а и наших коалиционих партнера јер сматрамо да је то у најбољем интересу Србије“, каже Дачић.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да Србију чекају тешка времена када је ријеч о Косову, Дачић каже да је то дио свега онога што се ради у односу на КиМ већ деценијама.

"Мислим на систематско етничко чишћење које траје деценијама уназад. Такође, ријеч је о покушајима да се потре све оно што је било српско на КиМ. Зато и имате различите изјаве у којима неки кажу да су Дечани косовски манастир а не српска културна баштина Косова. Ако кажете да је то српска национална баштина то је у реду али ако неко каже да Косово има неке везе са албанском културном баштином то је онда историјски фалсификат и то нема везе са истином. То је пројекат који траје дуго, који је на терену праћен систематским етничким чишћењем које је довело до тога да су Срби данас мањина и који је довео до тога да приликом распада Југославије дође до једностраног проглашења независности Косова. Шта друго очекивати него да се настави таква политика верификације свега тога и у том погледу имамо и најаве да ће доћи до нових притисака усмјерених ка томе да се ријеши питање Косова, односно да Србија призна Косово“, каже Дачић.

Дачић додаје да је позиција Србије важна те још једном наглашава да Србија не признаје Косово. Како је рекао, европски пут Србије условљен је напретком у преговорима са Приштином.

"Било би добро када бисмо успјели да нађемо компромис између државних и националних интереса и европског пута. Ми немамо алтернативу зато што се налазимо у региону који је дио европског простора и зато постоје покушаји да се Србија увуче, да буде дио тог простора да се каже да морамо да дијелимо све принципе спољне политике, ти принципи имају реперкусију на земље које су наши пријатељи са којима морамо да будемо добри да бисмо могли бранити Косово. С друге стране, сам тај преговарачки процес је направљен тако да нема напретка у европским интеграцијама ако нема напретка у преговорима са Приштином. Проблем је Курти који је највећа штеточина, односно највећи противник и препрека за мирно рјешење јер њему то не одговара. Приштина је на компромисе пристајала само када се потписивао Бриселски споразум који није спроведен“, додао је Дачић.

Дачић је додао да Србија жели да сарађује са НАТО али да то нема везе са чланством.

"Ми имамо став да смо војно неутрални, не желимо да будемо у чланству али желимо да имамо коректне односе прије свега због КФОР-а и тога што је НАТО присутан на КиМ“, каже Дачић.

О односима са Русијом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да су односи Србије и Русије ван сфере дневне политике.

"То је однос заснован на дугогодишњем пријатељству. Сваки историјски период има искушења и проблеме. Ми се сада не налазимо у проблемима због наших међусобних односа него због сукоба у Украјини и због тога што је западна хемисфера покренула санкције против Русије и што нас тјерају да се придружимо тим санкцијама а наша је процјена да би то имало штетне посљедице по нашу позицију везану за КиМ. То је све на граници свакодневних упита и тестова како се понашате у одређеним моментима. Ми смо до сада добро радили. Ми смо рекли да се не слажемо са нарушавањем територијалног интегритета Украјине и у том погледу смо гласали за одређене резолуције и декларације али се нисмо усагласили са санкцијама према Русији и Кини јер мислимо да би то имало штетан утицај на наше националне интересе“, рекао је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм