Министар спољних послова Србије

Дачић: Забрињавајући став међународне заједнице

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2024. 12:13

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је забрињавајуће то што међународна заједница апелује да се пролонгира одлука о укидању динара на Косову и Метохији, а да при том не улазе у то да ли је она у складу да ранијим договорима.

Дачић је нагласио да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти стално смишља планове који би дугорочно могли да ометају преговарачки процес и жели да створи такву атмосферу да се покаже да је живот Срба на Косову немогућ и тиме подстакне њихово исељавање.

- Ми ћемо учинити све што можемо да заштитимо интересе нашег народа на Косову и Метохији - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Говорећи о резолуцији Европског парламента о Србији, Дачић је оцијенио да ће извјесно текст те резолуције бити што је могуће гори, али да треба бити свјестан домета тих резолуција и да оне нису обавезујуће.

Коментаришући наводе да ће опозиција бојкотовати рад Скупштине Србије, Дачић је рекао да је увјерен да ће посланици опозиције прихватити мандате на конститутивној сједници, која је заказана за 6. фебруар, "зато што знају да им је то једна позорница".

ЕУ је раније данас апеловала на Приштину да обезбиједи довољно дуг период транзиције из динара у евро и да пронађе рјешење за ово питање путем преговора у оквиру дијалога који води ЕУ.

Одлука Централне банке самопроглашеног Косова о укидању динара требало би да ступи на снагу данас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм