Министар спољних послова Србије

Дачић: Западне земље нам поручују да џаба не долазимо у Њујорк

  • Извор: СРНА
  • 21.03.2024. 17:15

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао да је одржавање сједнице Савјета безбједности УН о НАТО агресији коју је иницирала Русија и даље под знаком питања и да са Запада долазе поруке да џаба не долазе у Њујорк, али да ће он бити тамо ако сједница буде заказана.

Дачић је рекао да му је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на данашњем састанку Москви пренио да постоји договор између великих сила, пет сталних чланица, да не оспоравају једна другој кад неко тражи сједницу.

"Имамо најаве од западних земаља са поруком `немојте џабе да долазите`, у смислу тога да седнице вероватно неће бити. Да ли су то међусобне жаоке које се упућују, ми не можемо у овом тренутку да знамо, али оно што је сигурно ми ћемо се припремити за ту седницу", рекао је Дачић.

Тужилаштво БиХ: Одбијена пријава опозиције против Додика због изборних превара

Тужилаштво БиХ: Одбијена пријава опозиције против Додика због изборних превара

Он је навео да представници Србије неће ићи у Њујорк с циљем да буду арбитри у односима великих сила, него да причају о проблемима, бомбардовању у којем су страдали цивили и агресији којом је порушен систем УН.

"Очекујемо да ће седнице бити, али нисмо сигурни", рекао је Дачић.

Он је додао да би могло да се иницира гласање о процедури, а да то неће да иницирају сада, већ непосредно предсједницу.

Дачић је Лаврову захвалио на чврстом ставу Русије по питању Косова и Метохије, пренијели су београдски медији.

Политико: Европски савјет препоручује да се отворе преговори са БиХ, датума још нема

Политико: Европски савјет препоручује да се отворе преговори са БиХ, датума још нема

"За нас је став Русије од виталног значаја да у Савет безбедности УН имамо виталан глас који ће увек бити против независности тзв. Косова и увек за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије. Очување пријатељства са Русијом и Кином је наш витални државни интерес", истакао је Дачић.

Он је навео да су позиције Србије које се тичу међународних проблема свима познате и када је ријеч о рату у Украјини, али и сукобу на Блиском истоку.

"Не желимо никога на Западу или било где да провоцирамо. Знамо наше ставове, али имамо и ми државне и националне интересе које многе западне земље, по принципу двоструких стандарда, не уважавају. Оне кажу да нама наш територијални интегритет није битан, али је он нама најважнији и зато морамо да одржавамо пријатељске односе са земљама које могу да нам помогну", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.