Ministar rudarstva i energetike Srbije

Đedović: Srbija i Srpska će napraviti snažne projekte u oblasti energetike

  • Извор: СРНА
  • 04.01.2023. 10:48

Ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović čestitala je prestojeći Dan Republike Srpske svim građanima i rukovodstvu Republike Srpske, te istakla da su Srbija i Srpska prirodno upućene jedna na drugu i da je uvjerena da će zajedno napraviti snažne projekte u oblasti energetike.

- Isti smo narod, iako živimo u dvije države - izjavila je Đedovićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, energetska kriza dala je dodatni podsticaj Srbiji i Srpskoj da još tješnje sarađuju u energetici, jer su vrlo komplementarne po bogatstvu resursima i po karakteristikama privreda.

Đedovićeva je rekla da je sigurna da će i naredna godina biti u znaku zajedničkih napora ne samo da se Srbija i Srpska bolje izbore sa izazovima krize, već i da rade na sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Ona je podsjetila da je najvažniji zajednički projekat - izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela" koji su zajedno započele "Elektroprivreda Srbije" i "Elektroprivreda Republike Srpske".

Đedovićeva je dodala da je taj projekat pokrenut sa ciljem da Srbija i Srpska povećaju proizvodne kapacitete i sigurnost snabdijevanja s obje strane Drine, korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije.

- Nadam se da ćemo, između ostalog, na primjeru ovog projekta, uprkos svim izazovima, moći da pokažemo da možemo zajednički realizovati velike projekte, jer su novi energetski kapaciteti i saradnja, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije itekako potrebni cijelom regionu - naglasila je Đedovićeva.

Ona je istakla da iz njenog ministarstva razgovaraju sa kolegama iz Vlade Republike Srpske i o realizaciji važnih projekta u vezi sa gasifikacijom.

- Srbija i Srpska dele snažnu rijeku Drinu, ali i snažne prijateljske odnose i uverena sam da ćemo zajedno napraviti i snažne projekte u oblasti energetike, u ovom presudnom trenutku za energetske sisteme zemalja u našem regionu - rekla je Đedovićeva.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)