Србија

Дио опозиције бојкотује изборе

 • Извор: АТВ
 • 29.05.2024. 19:44

Дио опозиције у Србији бојкотује изборе. Али само за власт у Београду коју су, према резултатима од прије пола године, имали највише шансе да освоје. У том табору су Странка Слободе И правде, Србија центар, Заједно И коалиција Нада.

За многе је њихов потез необјашњив и нелогичан, па и за њихове дојучерашње саборце из коалиције "Србија против насиља", која се због тога и распала. 

- Ми настављамо да се боримо за изборне услове, али немамо никакву намјеру да, без обзира што је та борба у току, да препуштамо СНС-у било шта. наш слоган је "Бирамо борбу", ми смо изабрали да се боримо - истиче Радомир Лазић, Зелено-лијеви фронт.

Испоставиће се да бојкоташи практично излазе на изборе у више општина и градова од оних који их не бојкотују.

А најважнији им је био Београд, на коме се базирала читава опозициона кампања непризнавања резултата избора од 17. децембра.

Послије вишедневних преговора са владајућом коалицијом добили су већи дио оног што су тражили – други јун као датум одржавања избора и промјену неких изборних правила. Тада је јун престао да им одговара, па су тражили септембар. 

- Против свега су. Само никада, ниједног тренутка нисте чули за шта су и шта би то урадили и шта би то изградили. Јер и не планирају да нешто изграде и да нешто ураде - изјавио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Кампању је обиљежило уједињавање и разједињавање покрета и коалиција.

Осим “Србије против насиља”, на два дијела се подијелио “Ми глас из народа”, који је остварио изненађујуће добар изборни резултат.

“Завјетници” су се нашли под окриљем Српске напредне странке, са којом излазе заједно на ове изборе, а исто чини и СПС, који самостално у децембру није остварио очекивани резултат.

Поново, највећи фокус је на трци за Београд, који би нову власт требало да добије из другог покушаја. 

- Ја се стварно надам да ће након овог другог јуна да се ситуација рашчисти, стабилизује како год и да кренемо да живимо један нормалан живот и да престанемо једни другима да зановијетамо, да опструишемо једни друге јер у ствари опструишемо сами себе - сматра Александар Шапић, кандидат СНС-а за градоначелника Београда.

Другог јуна одржавају се избори у 89 локалних заједница у Србији, укључујући и Београд и његове општине. На изборе у престоници излази 14 листа.

Пратите нас и путем Вибера

 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.