Beograd

Djeca uručila poklone patrijarhu Porfiriju za 61. rođendan

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2022. 17:00

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je, na svoj 61. rođendan, ugostio u Hramu Svetog Save u Beogradu srpsku djecu iz Slavonije, koja su mu kao rođendanski poklon uručila ikonu i sliku hrama iz njihovog kraja.

Djeci iz osnovnih škola u Tenji, Bijelog Brda, Bršadina, Borova Naselja i Vukovara, pridružili su se i drugari iz regiona, koji su već ranije dolazili u posjetu Hramu, i tom prilikom su patrijarhu kao rođendanski poklon donijeli sliku koju su zajedničkim snagama naslikali, a na kojoj se nalaze hramovi iz njihovih mjesta.

Mališani su posebno zamolili srpskog patrijarha da što prije posjeti i njihova mjesta, jer, kako su naglasili, "naši hramovi jesu mali po veličini, ali su preobilni ljubavlju i radošću", prenio je crkveni Radio Slovo ljubve.

Pokazavši im Hram Svetog Save patrijarh Porfirije je poželio dobrodošlicu gostima, te ukazao da su došli u centar srpskog naroda, jer Beograd je glavni grad u kome je Hram duhovni centar koji je podignut u čast Svetog Save.

Djeca iz Slavonije došla su danas u jednodnevnu posjetu Beogradu u kordinaciji Zajedničkog vijeća opština Vukovar, Ministarstva omladine i sporta Srbije i narodnim poslanikom Sanjom Lakić, a predvodili su ih njihovi vjeroučitelji Morjana Popović, Jovan Sekulić, Srđan Despotović, Petar Rudić i Borislav Vignjević.

Planom posjete predviđeno je da djeca obiđu Muzej Nikole Tesle i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije rođen je kao Prvoslav Perić, u Bečeju, 22. jula 1961. godine.