Veći alarm od starleta

Djevojčice od 11 godina prodaju svoje eksplicitne snimke za 25 maraka

  • Извор: Б92
  • 04.04.2022. 15:54

Iako je Srbija jedna od mnogobrojnih zemalja u kojoj je prostitucija zabranjena zakonom, svjedoci smo da izvjestan broj ženskih osoba prodaju svoje tijelo za novac bogatim klijentima.

Prethodnih dana mediji su pisali o hapšenju muškaraca koji su posredovali u elitnoj prostituciji, ali i samih akterki koje se često pojavljuju u pojedinim štampanim i televizijskim medijima kao starlete. Kako sve ovo utiče na mlađe generacije i koliko je tanka granica između dobrovoljnog bavljenja prostitucijom i trgovinom ljudima?

Uprkos činjenici da su profili starleta na društvenim mrežama dostupni svim generacijama, ne možemo zbog oskudnih odevnih kombinacija po automatizmu reći da je riječ o prostituciji, ali kako kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbjednost djece na internetu, prisutna je na mrežama.

"Nismo uspjeli da suzbijemo pojavu da na Fejsbuku i Instagramu nude svoje tijelo za novac i promovišu takve aktivnosti. Više me brine što mjesecima postoji jedan vid organizovanog kriminala... Djevojčice od 11, 12 godina se same snimaju i te video-snimke prodaju ljudima, a cijena je od 1.500 do 2.000 dinara (25 do 33 KM). To je veći alarm od starleta", ispričala je Jonev za TV Prva.

Ona je i potvrdila informaciju da je nepoznata muška osoba azijatskog porijekla dijelila letke učenicama škole u Zrenjaninu, obećavajući im brzu i laku zaradu kroz posao poslovne pratnje.

"Iza toga se krije prostitucija. Roditelji su se pobunili, jer su im djevojčice pokazale letak. Čovjek je pritvoren, a tužilaštvo je pokrenulo slučaj", rekla je Jonev.

Osim na društvenim mrežama, dječaci i devojčice se za prostituciju regrutuju kroz kladionice i tribine, istakao je Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu. Govoreći o elitnoj prostituciji, on ističe da postoji praksa u polju bezbednosti gdje se od važnih ličnosti u državi preko djevojaka dolazi do informacija.

"Nikada nismo sproveli akciju i utvrdili da li su obavještajne službe učestvovale na taj način kod naših političara", rekao je Trifunović koji smatra da se ovaj problem, osim zakonskim regulisanjem, može riješiti i putem edukacija.

"Potrebna nam je bezbjednosna kultura mladih kao predmet. Kroz ciklus obrazovanja vi pravite ličnost. Takođe, pored onih koji koriste usluge, treba kažnjavati i one koji podvode", rekao je Trifunović.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, odavanje prostituciji kažnjava se 4 puta više u odnosu na korisćenje usluga. Novčane kazne su od 50 do 150 hiljada (cc 830 do 2.490 KM), a zatvorske od 30 do 60 dana. Navodi se da je do sada u praksi prosječna kazna iznosila 30.000 dinara (498 KM), dok prostitutke svoje usluge naplaćuju od 1.000 do 1.500 dinara (16 do 25 KM).

Dok u okviru prekršajnih sudova postoje presude za elitnu prostituciju, često u medijima vidimo imena žena, a pitanje je ko su klijenti?


(B92/ Foto: Pixabay)
Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.