Одлука

До априла 2025. саслушање свих свједока на суђењу бившим вођама терористичке ОВК

  • Извор: Агенције
  • 29.10.2023. 12:41

До априла 2025. године очекује се саслушање свих до сада потврђених свједока на суђењу бившим припадницима терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, рекао је портпарол Специјализованих вијећа Косова у Хагу Мајкл Дојл и додао да они у овој фази суђења не могу бити на слободи.

- Таква одлука није могућа због чињенице да бивше вође ОВК морају да буду провјеравани од посебног вијећа свака два мјесеца - рекао је Дојл.

Говорећи о томе зашто је већина сједница затворена за јавност, Дојл је навео да се то ради како би се заштитили свједоци или жртве у овим случајевима, преноси Косово онлајн.

У априлу је почело суђење по потврђеној измијењеној оптужници Канцеларије специјализованог тужиоца од 30. септембра 2022. године којом је Тачију и осталим вођама терористичке ОВК по 10 тачака стављено на терет да су од почетка 1998. до краја 1999. године починили ратне злочине и злочине против човјечности над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човјечности, убиства, прогон на политичкој и етничкој основи, незаконито хапшење и притварање и друге нехумане поступке.

Први свједок саслушан је 17. априла и од тада их је саслушано 10. Према најави Специјализованог тужилаштва, у процесу против Тачија и остале тројице требало би да буде саслушано око 300 свједока. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм