Dok je u ruci držala svijeću - Gorica doživjela čudo u crkvi Svete Petke

  • 16.05.2021. 09:34

Mještani sela Porodin pored Svilajnca su 2016. godine tvrdili da se u njihovoj crkvi dešavaju čuda. Svijeće koje se pale same od sebe ili kandilo koje poigrava neke su od neobjašnjivih pojava koje oni tumače vjerom.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 2016.godine, u Crkvu Svete Petke u Porodinu, dok se starješina Radisav Spasojević u oltaru pripremao za služenje svete liturgije, ušle su dvije vjernice. Kako je ispričala Gorica Jagodić, kupila je 15 svijeća i krenula da cijeliva ikone, odlučivši da sveće zapali poslije toga.

– Sagnula sam se da cjelivam časni krst i u jednom momentu sam osjetila toplinu na obrazu. Kad sam pogledala, u desnoj ruci svih 15 svijeća je gorjelo. Niti sam vidjela dok se pale, niti sam ih ja upalila. Prava buktinja. Nevjerovatno. Bila sam zbunjena, ali sam shvatila da je to Bogorodica na svoj praznik udesila – rekla je Gorica tada.

Objasnila je i da je, čim je shvatila šta se desilo, počela da plače.

– Plakala sam od svega, od miline što sam to osjetila i doživjela. Dugo nisam mogla da zaustavim suze radosti i neizmjerne sreće i prijatnosti koju sam osjetila – rekla je Gorica.

Gospođa koja je bila iza nje i koja je zapravo jedini svjedok otputovala je u Francusku, gdje i živi.

– Meni je svejedno da li će neko da vjeruje ili ne. Neobjašnjivo je to što sam osjetila – jasno i prostodušno je dogovorila Gorica.

Vrednija posle čuda

Muž Gorice, Gruja Jagodić priča kako mu je supruga izgledala kad se tog jutra posle liturgije i kraja posta i pričešćivanja, vratila kući.

– Vidio sam po njoj da joj se nešto desilo. Nekako kao da joj se promijenila boja na licu. Ali kad nam je ispričala šta se desilo, mi smo svi bili oduševljeni. Primjećujem otad da mi je žena vrijednija i veselija po kući – rekla je uz osmeh Gruja.

Muž žene koja je dožijvela čudo ovo tumači na svoj način

– Ovo nam je dokaz da treba svi da vjerujemo, a ne da živimo i idemo bez vjere – kaže Gruja.

Plamen motivacije

Sveštenik i paroh porodinski Radisav Spasojević kaže da se dugo premišljao da li da priču iznosi u javnost, ali da je ipak odlučio da, prema metafori iz Novog zavjeta, “ne zakopava srebro koje mu je Gospod dao”.

Тагови: