Proizvedena u Srbiji

Dr Grujičić primila prvu srpsku vakcinu Sputnjik V

  • Извор: Танјуг
  • 22.10.2021. 16:56

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić primila je danas prvu dožu vakcine Sputnjik V koja je proizvedena u Srbiji na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u Beogradu.

Grujičić je rekla da je čekala da Srbija počne da proizvodi svoju vakcinu i da je zbog toga ovoliko dugo čekala da pristupi imunizaciji.

„Uvjerena sam da mi se ništa neće desiti i osjećam se ponosno, jer je ovo početak obnove Torlaka, koji postoji skoro 100 godina“, rekla je Grujičić i i dodala da će se konačno završiti sa antivakcinalnim pričama.

Navela je da Ministarstvo zdravlja sedam godina radi na tome da se Institit Torlak obnovi, kako Srbijane bi zavisila ni od koga i kako bi postala vakcinalno suverena država.

„Sada imamo vakcinu koja je kvalitetna i pouzdana, a Srbija je licencu za ovu vakcinu dobila od prijatelja iz Rusije“, rekla je dr Grujičić.

Ona je objasnila da su vakcinu napravili stručnjaci iz Srbije i poručila da se sada vidi da su neistiniti navodi da naša zemlja nema dovoljno specijalizovanog osoblja i da je “Torlak” propao i prodat.

Zamolila je sve građane, a posebno mlade da prime Torlakovu vakcinu, kako bi ponovo bili slobodni, jer kako kaže ona štiti od respiratora i teških oblika bolesti.

Grujičić je rekla da je sigurna u djelotvornost vakcine i izrazila nadu da će se sada građani u većem broju odazvati apelu za imunizaciju.

Pozvala je sve nadležne institucije da ulažu finansijska sredstva u Institut “Torlak”, kako bi se rad ove institucije podigao na viši naivo, a građanima osigurala veća bezbjednost od bolesti.

„Lijepo je imati nove fabrike i zapošljavati ljude, ali ja molim državu da uloži 50 miliona evra u Torlak kako bi imali savremenu fabriku koja će se baviti onom proizvodnjom zbog koje je i osnovana prije sto godina“, izjavila je Grujičić.

Vakcina je u Srbiji počela da se proizvodi 4. juna i do sada je proizvedeno 1,5 milona obje doze.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović je čestitao „Torlaku“ i građanima na proizvedenoj vakcini, te istakao da je Agencija izdala dozvole i sretifikate za ovu vakcinu.

„Agencija za lijekove i medicinska sredstva je svrstana u 50 najboljih na svijetu, a svi zakonski i podzakonski aktovi da ova vakcina uđe u promet su potvrđeni i ispunjeni“, rekao je on.

Katarina Petković, farmaceut iz “Torlaka”, objasnila je da su vakcine lijekovi koji se značajno razlikuju od drugih jer je njihovo izlaganje kratkotrajno, dok su efekti i bezbjednost koje pružaju dugotrajni.

„’Torlak’ sa ruskim partnerima učestvuje u poslednjoj fazi proizvodnje vakcina, tako da je ova vakcina napunjena i spremna za upotrebu“,, kazala je ona.

Istakla je da je ukupno proizvedeno oko 1,5 milionda doza i da će se od ponedeljka distribuirati punktovima širom Srbije.

Institut “Torlak” je za gotovo vek rada proizveo 11 različitih vakcina, a proizvodnja vakcine protiv kovida 19 Sputnjik V počela je 4. juna ove godine. 


  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок