Palić

Drama u Zoo vrtu u Srbiji: Leopard rastrgao ženku, piton pojeo majmuna

  • Izvor: Agencije
  • 12.12.2022.16:53

U Zoo vrtu na Paliću  je mužjak persijskog leoparda napao ženku i ona je od zadobijenih povreda uginula, javio je subotički medij "Vesti 024".

Sve se odigralo tokom otkrivanja spomen-ploče Mirku Šinkoviću, legendarnom direktoru palićkog Zoološkog vrta, između 11 i 12 časova, kada je mužjak leoparda pred posjetiocima usmrtio ženku.

Direktorka Zoološkog vrta Palić, Sonja Mandić, kazala je za "Vesti 024" da su učinili sve da se ove, inače rijetke životinje, koje su u Zoološki vrt stigle posredstvom EEP programa, osjećaju dobro i da se, eventualno, razmnože, što je bio jedan od ciljeva programa.

"Ženku smo preko dana puštali da bude sa mužjakom u velikoj volijeri, ali bismo je uveče, upravo iz bezbjednosnih razloga, razdvajali od njega. Na žalost, ženka leoparda je danas stradala", potvrdila je Mandić.

Prema riječima biologa Kristijana Ovarija iz beogradskog Zoološkog vrta, napad mužjaka persijskog leoparda na ženku nije neuobičajena pojava.

Sonja Mandić je potvrdila za "Vesti 024" i da se početkom novembra dogodio nesvakidašnji incident kada je mrežasti piton uspio da izađe iz terarijuma i ode do kaveza sa majmunima.

Uspio je da uđe u kavez, usmrti i proguta devetnaestogodišnju ženku tamarina.

"Bila je to jedna od nekoliko zmija zaplijenjenih samo koji dan prije incidenta. Smjestili smo ih u jedan od terarijuma koji koristimo već četiri ili pet godina. Bravica na terarijumu je bila zabravljena, to je naša interna istraga pokazala, ali je zmija, nekako, uspjela da je razmrda i da izađe", kazala je direktorka Zoološkog vrta za ovaj subotički medij.

Tagovi: