Prisjećanje presretača

Državljanin BiH s porodicom putovao na more kroz Srbiju, pa platio kaznu 1.000 evra: Sad mogu samo da se vratim kući

  • Извор: Курир
  • 26.09.2022. 12:33

Presretači na motorima Uprave saobraćajne policije obuku su prošli na poznatim evropskim trkačkim stazama Formule i Moto GP šampionata, zbog čega su možda i najvještiji "bajkeri" u Srbiji!

Najbolji svjetski instruktori obučavali su ih vožnji pri velikim brzinama i kako da reaguju u rizičnim situacijama prilikom policijskih potjera.

Ove malo poznate detalje iz obuke otkrio je Dalibor Jovanović (43), saobraćajni policajac koji godinama vozi civilni motocikl-presretač. Za ovaj rizičan posao, kako kaže, potrebni su znanje i vrhunska vještina.

- Osnova svega je da ste policajac i da imate A kategoriju. Ukoliko imate ličnih afiniteta prema motorima, potrebno je najprije da završite kurs na poligonu. Nakon toga, potrebna je preporuka starješine i besprekorni radni dosije i tek tada se ulazi u konkurenciju za presretača na motociklu - objašnjava Jovanović za Informer.

Prema njegovim riječima, tada počinje i ona vrhunska "škola" vožnje brzih i snažnih motora.

- Stalna obuka i edukacija, usavršavanje, suočavanje sa opasnim situacijama, sve su to stvari koje konstantno prate ovaj posao. Naš rad zavisi od vremenskih uslova i uglavnom kreće od marta. Na početku svake sezone prolazimo kroz takozvano kondicioniranje. U pitanju su treninzi i uhodavanje za predstojeću sezonu - kaže Dalibor, i napominje da se stručna obuka obavlja na stazama Moto GP šampionata, pa i Formule:

- Lično sam imao to zadovoljstvo da prođem obuku na stazi Salcburgring kod Salcburga u Austriji na kojoj se voze neke od najpoznatijih svetskih trka. Časove su nam držali instruktori BMW-a i to je neprocjenjivo iskustvo. Takođe, obučavao sam se i na poznatoj stazi za auto-trke u Grčkoj i tamo prolazio razne drilove i sticao iskustvo u vožnji pri većim brzinama.

Način rada presretača na motociklima ne razlikuje se mnogo od rada njihovih kolega u automobilima.

- Sve je isto osim što smo mi na civilnim motorima, a oni u civilnim automobilima. Kad uočimo prekršaj, preteknemo to vozilo i svjetlosnim i zvučnim signalima obavještavamo vozača da se zaustavi. Naglašavam da se sve vrijeme trudimo da ne ugrožavamo ničije, pa ni sopstvene živote, da samo u izuzetnim situacijama povećavamo brzinu poštujući sva pravila našeg posla - objašnjava Jovanović.

Vozači različito reaguju kad ih zaustavi policijski presretač na dva točka.

- Dešavalo se da prilikom preticanja nekog vozila u prekršaju, ti vozači misle da smo civili i da hoćemo da se trkamo s njima, pa još i dodaju gas. Tek kada vide svjetlosnu signalizaciju shvate o čemu je riječ. Neki su radoznali, pa i pored toga što dobiju kaznu žele da pričaju o našim motorima, pitaju nas koja mu je maksimalna brzina i tako... - priča Dalibor kroz smijeh.

Najčešći prekršaji koje sankcionišu Jovanović i njegove kolege su prekoračenje brzine, korišćenje telefona u toku vožnje, nepropisno preticanje, nevezivanje pojasa...

- Nije nam cilj da nekoga kaznimo, već se trudimo da ukažemo vozačima koliko takvim ponašanjem rizikuju svoje, ali i tuđe živote. Kazna se plati, ali izgubljeni život se ne može vratiti - istakao je Jovanović.

U višegodišnjoj karijeri motocikliste-presretača, u Daliborovom sjećanju su ostala neka upečatljiva iskustva sa vozačima.

U proteklih pet godina stradalo je 333 dvotočkaša

- Sjećam se da smo zbog prekoračenja brzine na auto-putu zaustavili vozača auta koji je sa porodicom iz BiH putovao kroz Srbiju na more. Mnogo je prekoračio brzinu i po hitnom postupku je kažnjen sa oko 120.000 dinara. Čovjek je to sve odmah platio, pa pognuo glavu i rekao: "To je to što se tiče mog ljetovanja. Odoh ja nazad u BiH" - priča ovaj policajac.

Jovanović se prisjetio i jedne dramatične potjere za vozačem "lambordžinija".

- Taj čovjek je "letio" auto-putem! Kolege su nas obavijestile o njemu, pojurili smo ga, ali u početku nam je izmicao, ogromna brzina je bila... Usput smo se zaustavili na jednoj benzinskoj pumpi i tamo vidjeli i njega, stao i on, valjda da napravi pauzu, ne znam... Kad nas je vidio, utrčao je u auto i opet počeo da bježi, pa smo obavijestili kolege na granici i pojurili za njim, koliko god smo mogli. Na kraju smo ga ipak sustigli pred sami granični prelaz. Vozač "lambordžijija" je bio iznenađen, rekao nam je: "Ne mogu da vjerujem da ste me stigli! Mislio sam da ste daleko iza mene" - prepričava Jovanović.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.