Предсјендички избори

Дуги редови: Велики број Руса чека да гласа у Београду на руским изборима

  • Извор: Агенције
  • 17.03.2024. 14:20

Неколико стотина држављана Русије гласало је на бирачком мјесту у руској школи у Београду за руске предсједничке изборе, међу њима и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

Томе свједоче и фотографије објављене у српским медијима и на друштвеним мрежама на којима се виде људи како стоје у дугачком реду и чекају да приступе гласању.

Велики број Руса у Београду одлучио је да гласа, пише Блиц.

Иначе, бирачко мјесто на Новом Београду је једино у Србији гдје се гласа на изборима за предсједника Русије.

Већ у првим минутима након отварања бирачког мјеста, на улазу се створио ред од неколико стотина грађана Русије који су жељели да гласају, а многи су стигли и са дјецом, јавио је "Спутњик".

Бирачко мјесто биће отворено до 20.00 часова.

Боцан-Харченко је изјавио да је најважније да у овом тренутку све тече мирно и безбједно и да остане тако како би људи могли мирно да остваре своје бирачко право.

"Што се тиче безбједносних питања, важно је да су српске власти биле изузетно конструктивне и прихватиле су све наше захтеве за помоћ у безбједности, за разлику од многих европских земаља", рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да се, према списковима, очекује да гласа више од 6.000 бирача, али да мисли да ће их бити и много више с обзиром на то колико се држављана Русије налази у Србији.

Отворена бирачка мјеста трећег дана избора у Русији: Пронађена напуштена торба

Отворена бирачка мјеста трећег дана избора у Русији: Пронађена напуштена торба

У Русији се одржавају предсједнички избори - први на којима гласају и становници нових руских региона Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Грађани бирају између четири кандидата – осим актуелног предсједника Владимира Путина, на списку су и лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки, лидер комуниста Николај Харитонов, као и Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи".


(Фото: Спутњик)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм