Ambasador Srbije u SAD

Đurić: Kurtijev režim pokušava da isprovocira sukob

  • Извор: РТС
  • 08.04.2023. 11:05

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocijenio je povodom hapšenja srpskog ljekara na administrativnom prelazu Јarinje, da režim predsjednika Vlade tzv. Kosova Aljbina Kurtija pokušava da po svaku cijenu isprovocira sukob.

Đurić je istakao da osjeća veliki bijes pošto je čuo vijest o hapšenju ljekara koji radi u Kliničkom-bolničkom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

- To govori da Kurtijev režim pokušava po svaku cijenu da izazove reakciju, da isprovocira sukob - rekao je Đurić.

On smatra da Kurtijeva i nervoza režima u Prištini potiče od toga što se stav međunarodne zajednice postepeno koriguje i što Kurti više nema monopol na dobre odnose ni sa SAD ni sa EU.

- Međunarodni položaj Srbije se popravlja - istakao je Đurić i naveo da niko u Vašingtonu ne odobrava kurs u kojem se negira formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ i u kojem se preduzimaju jednostrani potezi.

Đurić je istakao da je ovo vrijeme u kojem je veoma važno da Srbi pred očima međunarodne javnosti jasno pokažu da su žrtva.

- Ono što moramo da razumemo je da u Prištini nemamo posla sa funkcionalnom demokratijom, već su u Prištini na vlasti radikalni elementi - ukazao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li je odluka Prištine o održavanju lokalnih izbora u četiri srpske opštine bez učešća Srpske liste na sjeveru konačna ili ima prostora za dogovor, Đurić je naveo da, prema njegovim saznanjima, nema nikakvih šansi da Priština odgodi izbore na sjeveru Kosova i Metohije i da "Kurtijev režim u dogledno vreme pristupi sprovođenju onoga što je preuzeo kao obavezu".

- Nema nikakvih pravih garancija da će Priština promeniti svoj kurs, sve dok sa strane ne bude počela da se zavrće slavina i da se vrši ozbiljniji i odlučniji pritisak na prištinske organe - ocijenio je Đurić.

On je istakao da Beograd traži povlačenje ilegalniih baza na sjeveru Kosova i Metohije, prekid terora nad srpskim stanovništvom i formiranje ZSO.


Тагови: