Srbija

Egipatski predsjednik stigao u Beograd, dočekao ga Vučić

  • Извор: СРНА
  • 19.07.2022. 16:19

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi stigao je po podne u trodnevnu posjetu Srbiji, gdje ga je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u neformalnom razgovoru rekao da je prijateljstvo Srbije i Egipta tradicionalno i da vjeruje da će ova posjeta egipatskog predsjednika dati tim odnosima poseban pečat i mnogo toga novog.

Glavna ceremonija svečanog dočeka uslijediće sutra ujutru ispred Palate "Srbija", nakon čega je planiran sastanak dvojice predsjednika, potom je predviđen plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim ceremonija dodjele odlikovanja predsjedniku Sisiju i potpisivanje sporazuma.

Poslije toga predviđene su izjave za medije Vučića i Sisija.

Iz Privredne komore Srbije, u Palati Srbija predviđeno je i održavanje Srpsko-egipatskog biznis foruma, na kojem bi trebalo da se obrate Vučić i Sisi.

Uoči foruma, biće održane prezentacije "Zašto investirati u Srbiju" i "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma predviđeni su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i IT...

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svijetu, poslije Saudijske Arabije. Najveći dio egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

U prva tri mjeseca ove godine, ukupna robna razmjena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.