Саопштење

Епархија рашко-призренска: Дубоко смо разочарани због забране уласка патријарху

  • 13.05.2024. 23:00

Епархија рашко-призренска саопштила је да је са својим свештенством, монаштвом и вјерним народом са дубоким разочарењем примила данашњу одлуку привремених приштинских власти којом је забрањен улазак српском патријарху Порфирију и епископима у његовој пратњи на КиМ, како би заједно са осталим архијерејима учествовали у служењу свете литургије у Пећкој патријаршији и свечаном отварању овогодишњег Сабора архијереја СПЦ.

- Нажалост, ово није први пут да се забрањује улазак нашем патријарху и посјета Пећкој патријаршији, древном историјском сједишту наше Цркве и 800 година старом дому српских православних архиепископа и патријараха. Патријарха Порфирија и наше архијереје вјерни народ је очекивао са радошћу. Вјерници су почетак Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији видјели као снажну подршку Цркве у нашим настојањима да истрајемо на овим просторима у тешким временима - наводи се у саопштењу објављеном на сајту епархије Рашко-призренске.

У саопштењу се додаје да су вјерска права и слободе које су потребне српском народу и Цркви на КиМ универзална права која се подразумијевају у сваком друштву које жели да почива на владавини права.

Огласио се патријарх Порфирије: Отворена ми сва врата, сем врата мог дома!

Огласио се патријарх Порфирије: Отворена ми сва врата, сем врата мог дома!

- Онемогућавање слободе на вјерска окупљања, одсуство слободе кретања вјерских великодостојника и права на њихов пасторални рад додатно показују алармантно тешку ситуацију у којој живи наш народ са својом Црквом на овом простору - додаје се.

Епархија рашко-призренска наглашава да је главни циљ Српске православне цркве добробит својих вјерника и нормалан суживот са свим људима добре воље на овим просторима.

- Ту поруку је патријарх српски Порфирије редовно понављао када би год боравио на КиМ или говорио о њему, наглашавајући увијек да сви људи треба да живе у миру и међусобном поштовању - истакли су из Епархије.

Приштина забранила патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију

Приштина забранила патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију

Власти привремених приштинских институција на прелазу Мердаре данас нису дозволиле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би у уторак присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег засједања Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Пратите нас и путем Вибера