Тема дана

Финиш изборне кампање у Србији

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 08:04

Власт и опозиција у Србији изабрали су сличну тактику у изборној кампањи - доминирају "националне теме“, попут статуса Косова и Метохије, односа са Русијом али и са Србима ван државних граница. У једном су сагласни, јер сви гласачима обећавају бољи живот и свјетлију будућност.

Владајућа странка би да настави тамо гдје је стала. Носилац листе, предсједник Србије Александар Вучић не сумња у добар изборни резултат. Како каже, глас за листу чији је носилац је гарант да ће Србија наставити да се развија. 

"Хоће да нас побиједе они који не знају како би државом да управљају и који не знају шта би са државом, који не знају како би са државом. Али оно што знам сигурно је да би је темељно опљачкали, разорили онако како су то чинили у прошлости. Вас молим за одговорност и озбиљност. Избори нису игра, то није питање емоције или више или мање лијепе ријечи. То је питање одговорности за ваше родитеље, за вашу дјецу, за вашу будућност. И зато вас молим да их побиједимо“, рекао је носилац листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане“ Александар Вучић.

Побједу прижељкује и опозиција која користи сличну терминологију као владајућа коалиција, али је усмјерава против, како кажу, режима који је опустошио Србију. Окосница кампање опозиционих партија је борба против корупције и криминала. Опозиција на изборе излази у више колона, јер су ставови проевропске опције окупљене у коалицији "Србија против насиља“ неприхватљиви за десницу. А ни десница није успјела да постигне договор о заједничком наступу. Заједничка им је свима оштра критика владајућих која доминира кампањом. "Враћање Србије у нормалност“ главна је парола листе "Србија против насиља“, чији кандидати сматрају да су двије трагедије које су задесиле Србију у мају заправо кулминација свега што се догађало у претходних 11 година. 

"То је опомена за сваког од нас да не дозволимо да Србијом управља мафија, да управљају људи који не заслужују да то раде, и људи који само мисле о себи и својим интересима а не да мисле о држави и њеним грађанима, да не мисле о нашој деци. Али, догодила се једна добра ствар. Ујединила се опозиција“, рекао је Мирослав Алексић испред листе "Србија против насиља“. 

По провјереном рецепту, у кампањи су многи више говорили о политичким противницима, него о сопственим плановима и идејама. Можда због тога што идеја и немају, а можда зато што мисле да је негативна кампања боља тактика за привлачење бирача. Тако је у протеклих мјесец дана са обје стране било увреда, озбиљних оптужби, експлицитних снимака па и физичких обрачуна. 

"Напредњаци су прихватили тај изазов референдумске кампање за и против Вучића јер у том одмјеравању снага Вучић је популарнији од своје партије и популарнији много од свих политичких лидера укључујући и Ивицу Дачића. И самим тим имам утисак да је то нека врста стартне предности у кампањи када говоримо о изборима. Ови избори су иначе врло комплексни јер се не дешавају на републичком већ и на градском ,покрајинском и локалном нивоу. Оно што по мом мишљењу опозицији недостаје јесте лидерство. Имате више мањих лидера са неким утицајем на бирачко тијело али немате правог противлидера Вучићу“, рекао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић .

Право да гласају на овим изборима има и око 11.500 грађана Републике Српске и БиХ који имају држављанство Србије. Скоро све парламентарне странке у Српској подржавају СНС и њихову изборну листу, као и предсједника Србије. И не либе се да то јавно кажу. 

"Ми гледамо све кроз призму односа према Републици Српској. Имамо те патриотске снаге предвођене господином Вучићем и СНС који су увијек показали свој добар однос према Србији и ми сматрамо да је сасвим природно да будемо дио политичке подршке тим опцијама и госоподину Вучићу. С друге стране, имате и оне који покушавају да девастирају Републику Српску сматрајући то као неки непотребан ексцес који се десио и за Београд и за било кога. То су наши противници и они су окупљени око те листе против насиља“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

А баш та подршка засметала је првенствено дијелу опозиције у Србији и њиховим присталицама. Тако је пред фотофиниш кампање кренула и свеопшта хајка на друштвеним мрежама на Републику Српску и њене грађане.

Тако се Република Српска потпуно ненадано нашла у средишту изборне кампање у Србији. Једни су је нападали, док су други стали у њену одбрану. Теза да грађани Републике Српске, па макар сви с правом гласа изашли на изборе 17. децембра, могу да одлуче исход избора у Србији, далеко је од истине. На прошлим изборима, листа окупљена око владајуће странке имала је више од милион и 900 хиљада гласова. Наших 11.500 јасно је да - може да утиче на изборни резултат. 

"Имамо једну ситуацију да је једна полуистина доведена до апсурда гдје сад испадне да ће неколико стотина па можда и неколико хиљада људи из Републике Српске одлучити изборе у Србији што свакако није тачно. Чак и већина оних који имају двојно држављанство ће гласати, ако буду гласали, у неком од конзулата Србије у Републици Српској, неће сигурно прелазити стотине километара да би гласали. Наравно, биће и тога али ни близу у оној мјери у којој се наглашава од стране неких опозиционих људи само како би унапријед припремили алиби за лош изборни резултат или оптужили власт за изборну крађу или било шта друго“, рекао је политиколог и новинар Никола Јовић. 

На изборима 17. децембра гласаће се за 250 посланика Народне скупштине, а до мандата ће пробати да дође 2.817 кандидата са 18 изборних листа. Изборни праг је три одсто осим у случајевима мањинске изборне листе. Поред парламентарних, одржавају се и покрајински  и локални избори.  Бираће се и 110 одборника у скупштини Града Београда и то други пут за годину и по дана.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм