Važan projekat

Gasovod iz Srbije konačno na dnevnom redu

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2023. 19:20

Da li će se BiH konačno preko istoka povezati na gasovod, to pitanje će konačno na Savjet ministara. I prije bilo kakve polemike, sa uslovima i ucjenama već su istrčali bošnjaki i hrvatski članovi predsjedništva BiH. Traže usvajanje Zakona o gasu, iako je to pitanje na nivou eniteta. Od Željke Cvijanović jasan odgovor na - ništa više od toga ne udaljava Republiku Srpsku od BiH.

"Jasno je da se politički ne slažemo oko mnogih važnih pitanja, ali svjesno nanositi ekonomsku štetu Srpskoj i njenim građanima je odraz krajnje zlonamjernosti i neprijateljski čin koji ozbiljno dovodi u pitanje sam smisao postojanja BiH", rekla je Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Koliko je važna gasna intekonecija, Komšić i Bećirović juče su mogli čuti od Ministra spoljnih poslova. Elmedin Konaković rekao je da se u drugom enitetu već koristi ruski gas. I to jeftiniji, kaže predsjednik Republike Srpske. Čekanje na gasnu interkonciju unazadilo je sve u BiH. 

"Dvanaest godina pokušavamo. Pokušali smo na Savjetu ministara da dobijemo saglasnost, oni su od toga napravili mit, a to je samo jedna tehnička odluka u kojoj se dogovara gdje će se dvije strane naći da bi se gradio gasovod. Zašto da se ne gradi gasovod, do sada smo ga mogli imati izgrađenog", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na dnevni red u četvrtak ide i južna interkonekcija. Republika Srpske neće stajati na tom putu spajanja na gasovod. I ranije je dogovoreno da neće biti blokade važnih projekata, kao i to da su važna oba gasovoda. 

"Da, treba odobriti i jednu i drugu odluku da BiH treba imati i alternativne izvore snabdijevanja gasom pored ovog koji imamo kod Zvornika. Da dobijemo i istočnu intekonekciju. Ova istočna intekonekcija ne bi trebala da se bavi posebno grijanjem. Ona bi trebala da omogući dvije elektrane za proizvodnju električne energije iz gasa", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u SM BiH.

Republiku Srpsku, ako sve prođe kako treba, tek čeka posao - od izrade projekta do igradnje gasovoda. Cijene gasa diktiraće eniteti. Istočna konekcija ide preko Srbije, od Bijeljine sve do Novog Grada, što je mnogima, do sada, bio trn u oku. Južna ide preko Hrvatske.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.