Maza od 100 kilograma

Gile rođen zakržljao: Prase nije bilo veće od jazavičara i to ga je spasilo svinjokolja

  • Извор: Телеграф
  • 06.09.2022. 11:12

Simbolično, zbog toga što, ukoliko se rodi 13 prasića, jedno majka neće moći da hrani, te najslabije uglavnom bude izbačeno iz „reda za hranu“. Gile je pravo prase i on je bukvalno bio 13. prase u svom domu u Surčinu.

"Gile je rođen u komšiluku bukvalno kao 13. prase. Pomagao sam komšiji oko prašenja. Mislio je da je gotovo i izašao, ostavivši me samog sa njima, čisto da pripazim da ih mama ne zgnječi. Ali, eto njega", priča za Telegraf.rs Sava Lukić.

Kako kaže, dijete je iz grada, u tom momentu tek doseljen na selo, i prvi put je prisustvovao tako nečemu.

"Gile se rodio bez znakova života i bukvalno na moje ruke. Zvao sam djeda, ali me nije čuo. Aktivista sam za prava životinja, dio sam tima koji ima privatni smještaj za pse. Imam iskustva sa povrijeđenim psima, pa sam sa njim radio kao što bih sa psom. Gilence je oživio", dodaje.

Ostao je mali, zakržljao. Kada su klali svinje, Gile je jedva bio veličine jazavičara, do koljena ostalim svinjama.

"Htjeli su da ga daju njihovom psu. Nisam mogao to da dozvolim. Tražio sam da mi ga daju. Ni veterinari, ni seljaci nisu mu davali šanse da preživi tu zimu pred čiji početak smo ga uzeli. Uz njegu, ljubav, adekvatan smještaj, veliku slobodu kretanja, prirodnu ishranu, Gile je danas momčina od 100 kilograma. Zdrav je, veseo, jako pametan. Velika je maza. Gile je spasen od sigurne smrti. Umjesto na tanjiru, završio je u srcu našeg rima, kao voljeno ljubimče i jedna od životinja koju smo uspeli da spasimo", zaključuje Sava, prenosi Telegraf.rs.

Тагови: