Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Gujon: Na društvenim mrežama trend cenzure istine o Kosmetu i položaju Srba

  • Извор: СРНА
  • 20.08.2022. 10:47

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocijenio je da je na društvenim mrežama prisutan trend cenzurisanja i ograničavanja onih koji slobodno govore i istinu Kosovu i Metohiji i kršenju osnovnih ljudskih prava Srba, te njihovom teškom položaju.

Gujon je rekao da je činjenica da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno napeta, te da mu je dobro poznato kako žive Srbi u enklavama, južno od Ibra, koji su doživjeli paljenje crkava, sela, koji nisu dobrodošli u gradove, žive u zabačenim selima od poljoprivrede i stočarstva, znaju gde smiju da se kreću, kada da odu na grob ili u crkvu.

On je za "TV Prva" naveo da na sjeveru Kosova, iako ima mnogo napetosti, Srbi ipak žive slobodno, mogu da govore srpskim jezikom, da idu u crkvu, ali, takođe, znaju da ne žele da im se desi isto ono što Srbima južno od Ibra, jer im Priština isto sprema.

- Znaju da to moraju sprečiti po svaku cijenu. Srbija to i radi i vjerujem da će uspjeti u tome. Znam da je 40.000 Srba sjeverno od Ibra riješeno da ostane i da živi slobodno - istakao je Gujon.

Gujon je rekao da je Srbija jedini garant njihovog ostanka, jer su međunarodne snage, koje su imale mandat da štite, tokom martovskog pogroma pokazale da nisu uspjele da sačuvaju srpska sela, crkve, ljude, tako da postoji opravdan strah da se to ponovo desi.

- Srbija je rekla da to neće dozvoliti, mislim da to može da utiče na neke postupke onih koji to spremaju sa druge strane. KFOR treba da obezbijedi sigurnost za sve građane Kosova i Metohije, uključujući Srbe i manastire. Veoma je bitno da to rade, pogotovo južno od Ibra gde je najopasnije i ima najviše bezbjednosnih problema, pljačke - rekao je Gujon.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija spremna da brani srpski narod na Kosovu, što, kako smatra Gujon, na neki način podiže "ulog" kod Kfora da će Srbija morati u slučaju nasilja nad Srbima nešto da učini ne zato što želi, nego što mora.

Govoreći u privremenom ukidanju njegovog Tviter naloga, Gujon je rekao da ne zna zašto je to "Tviter" uradio, ali da pretpostavlja da je to učinjeno jer je raskrinkao kontroverznu anketu jedne NVO iz marta, koja sarađuje sa stranim vladama, da je polovina građana Srbije spremna da prizna nezvisnost samoproglašenog Kosova.

- To sam nazvao propagandom, a ne viješću - rekao je Gujon.

Komentarišući obrazloženje Tvitera da je posrijedi greška što mu je ukinut nalog, Gujon je rekao da je zanimljivo što se greške dešavaju samo onima koji se zalažu za teritorijalni integritet Srbije, govore o istinu o situaciji na Kosovu i Metohiji, teškom položaju Srba, a ne onima koji su za nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- Poruka je da ne smete da govorite ono što njima smeta, kada govirite istinu o situaciji na Kosovu i Metohiji, o kršenju osnovnih ljudskih prava Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji, kada objavite snimak srpske djece iz kosovskih enklava prvi put na moru. Smeta im kada branimo interese Srbije - naglasio je Gujon.

On je ocijenio da je to očigledno cijena koju čovjek mora da plati za istinu i slobodu, te da njemu, osim slobode kretanja, nakon zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju, sada žele da uskrate i slobodu mišljenja.

- Sada pokušavaju da nas i na društvenim mrežama ograničavaju da govorimo slobodno i istinu Kosovu i Metohiji. To je trend cenzurisanja svih koji ne misle kao oni. A, mi ne možemo da mislimo kao oni zato što znamo da Srbi nisu zločinci, da na Kosovu Srbi nisu agresori nego žrtve - rekao je Gujon, koji na svim društvenim mrežama ima više od 330.000 pratilaca.

Što se tiče položaja Srba u regionu, Gujon je naveo da ova uprava već godinu dana intenzivno radi na očuvanju osnovnih imovinskih prava Srba u FBiH gdje postoji mogućnsot da izgube svoju imovinu, te da se zahvaljujući toj kampanji za oko 5.000 srpskih porodica uspjelo da se sačuva njihova imovina.

"To je način da pokažemo brigu Srbije prema svim Srbima gde god da žive", istakao je Gujon

Тагови: