Члан Руске академије наука

Гускова: Веома битно што је Русија покренула иницијативу у УН

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2024. 12:11

Члан Руске академије наука Јелена Гускова поручила је да је веома значајно што је Русија иницирала да се сутра у Савјету безбједности УН говори о НАТО агресији на СР Југославију, али и да је исто тако важно да људи схвате ко је против те дискусије.

Гускова је рекла да ће се Русија залагати да се набоље измијени цијели систем и Савјета безбједности и УН како би се спријечило да једна или двије земље, као САД или Велика Британија нешто диктирају другима.

Према њеним ријечима, чак и ако иницијатива не прође у Савјету безбједности УН за Русију и њу лично је важно да је покренута због дугова према Србима који су 1999. године бранили правду у свијету.

"Јер ми смо дужни Србима за деведесете године прошлог вијека и за 1999. годину. Сад би требало нешто да урадимо да Србија не оде на другу страну“, рекла је она и додала да зна да је Република Српска досљедна.

Она је подсјетила да се руска спољна политика у то вријеме колебала, али да су Руси нешто, ипак успјели да учине за српски народ.

"То је прије свега урадио руски народ, који је већ другог дана агресије на СРЈ изашао на улице, што наша тадашња власт није очекивала. Они су мислили да ће Руси то преспавати, што се није десило, јер су људи протестовали испред амбасада свих земаља чланица НАТО-а и организовали скупове подршке испред Амбасаде СРЈ“, навела је Гускова, која је и сенатор Републике Српске.

Она је нагласила да су банке, фирме и обични људи носили новац, злато и накит у Амбасаду СРЈ да изразе подршку српском народу.

"Срби су 1999. године бранили правду у свијету. Било је потребно вријеме да код нас 2000. године у Русији дође нова власт и схвати шта се десило да би градила нову Русију. Сада смо заједно, Руси и Срби, и заједно гледамо како треба да изгледа цијела наша планета“, рекла је Гускова.

Она сматра да Срби треба још само мало да издрже, јер ће, како је навела, Русија до 2025. године побиједити и градити нови свијет и нову планету.

"Руси и Срби диктираће како и шта ће бити. Диктираћемо ми преговоре са Западом, а не они нама“, рекла је Гускова.

Она је истакла да се у Русији први пут након 25 година од агресије НАТО на СРЈ пажу овој теми поклањају све телевизије и радио станице, а и институције организују пригодне манифестације.

"Раније је било то слабије, а сада је много израженије, што значи да смо и ми и ви свјесни наше улоге у овом периоду“, рекла је Гускова за Срну.

За сутра је планирана сједница Савјета безбједности УН на захтјев Русије поводом 25 година од НАТО агресије Југославије.

"Оба дома Савезне скупштине Русије обраћају се УН, међународним парламентарним организацијама и парламентима страних држава са позивом да осуде војну операцију земаља НАТО-а против Југославије, да се супротставе покушајима мијењања историјске истине о трагичним догађајима 1999. године у интересу колективног Запада и да предузму мјере како би се чланице Алијансе позвале на међународноправну одговорност за агресију против Југославије“, наводи се у тексту обраћања.

У тексту се истиче да је чињеница да је напад земаља Алијансе на Југославију прошао некажњено створила предуслове за нове војне акције широм свијета под маском изјава о борби "за вриједности слободе и демократије".

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да ће иницијатива депутата руске државне Думе и Савјета Федерације о позивању на међународно-правну и моралну одговорност држава НАТО-а за агресију против СР Југославије 1999. године бити упућена у надлежна тијела Народне скупштине Српске како би била усвојена у парламенту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?