Trgovinski lanac "Delez"

Inspekcija u marketima: Zbog kupona za noževe kupci osjetili prevaru

  • Izvor: RTS
  • 05.02.2022.10:44

Čini se da cela Srbija sakuplja markice za noževe koji se dobijaju u akciji u prodavnicama trgovinskog lanca "Delez". Malo je potrošača koji su noževe i nabavili, a mnogo nezadovoljnih. Neki su čak toliko ljuti da su podnijeli prijave inspekciji.

U "Maksiju" je u toku vanredni inspekcijski nadzor, zbog sad već čuvene akcije "Uštedi za vrhunski set noževa". Prije više od tri mjeseca ovaj veliki trgovinski lanac započeo je akciju koja je izazvala veliko interesovanje potrošača.

Ko sakupi 40 naljepnica može da kupi švajcarski nož od japanskog čelika i za samo jedan dinar. Na svakih utrošenih 500 dinara, dobija se po jedna markica. Međutim, poslije izvjesnog vremena u marketu, više nije bilo noževa ili ih je bilo vrlo rijetko, tvrde potrošači, pa su samo najuporniji uspjevali da ih kupe.

"Nama je izuzetno žao zbog situacije koja se trenutno dešava u trasnportnom sistemu, odnosno zbog zastoja u distribuciji koji je izazvan sa jedne strane usporenim procesom uvoza zbog procesa korone, a sa druge strane zbog ogromnog interesovanja kupaca odnosno javnosti za ovaj program", kaže Milica Popović, portparolka kompanije "Delez Srbija".

Potrošači su nepovjerljivi, a neki tvrde da je u jednom objektu zbog noževa zamalo izbila tuča.

U marketu tvrde da je akcija produžena do 9. marta i da će svi koji su sakupili markice u narednom periodu moći da nabave artikle iz promo seta.

Postavlja se pitanje da li zastoj u transportu može da bude opravdanje ili kupci ipak imaju pravo da se ljute. Zbog ove akcije koja podstiče potrošače na kupovinu, a na adresu Tržišne inspekcije stiglo je sedam prijava u Beogradu.

"Vanredni inspekcijski nadzor je u toku, pa dok god traje nije uputno da komentaršemo rezultate", navodi Mirjana Damjanović iz Tržišne inspekcije.

Naglašava da ukoliko se utvrdi povreda propisa preduzeće se zakonom propisane mjere i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Efektiva: Pažljivo sa akcijama trgovinskih lanaca

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" skreću pažnju kupcima da budu pažljivi prilikom učešća u različitim "akcijama" hipermarketa.

"Bilo je ranije primjera kupite čips dobićete limenku nekog pića, pa se ispostavi da ljudi kupe čips, dobiju kupon, a pića nema", navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva".

"Periodično se pojvljuju slične akcije – ako kupite ovo dobićete ono, a tog onog obično nema ili ga ima veoma malo", dodaje Gavrilović.

Svako neispunjeno obećanje trgovca znači obmanu potrošača, poručuju u tržišnoj inspekciji. Da bi se prevarama stalo na put, važno je da svaka sumnja bude prijavljena, a trgovac može da plati kaznu od 300 hiljada do dva miliona dinara.