Jedinstvo srpskog naroda

Irinej i Vučić predložili osnivanje komisije za odbranu SPC

  • 31.12.2019. 12:29

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenili su da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, najvažnije očuvati mir i narodno jedinstvo te da u perspektivi treba osnovati međunarodnu komisiju koja bi na međunarodnim kvorumima branila interes Srpske pravoslavne crkve /SPC/ gdje god je ona ugrožena.

Patrijarh Irinej je poručio da se nada da će vlasti Crne Gore razmisliti prije nego što bi krenuli u realizaciju ovog zakona i otimanja srpskih svetinja, jer, kako je naglasio, sada vide reakciju naroda koji je spreman da ih brani.

"Molim se Bogu da neće doći do toga i da će razum pobediti", poručio je patrijarh Irinej nakon razgovora sa Vučićem.

NJegova svetost je upozorio da su Srbi u Crnoj Gori u velikom problemu, a da je njegovo lično mišljenje da stvari treba smirivati iako, kako je rekao, ima mnogo stvari koje "idu svojim putem".

"Ovo nije problem samo Srbije i Crne Gore. Mi smo Crnu Goru smatrali delom svog naroda. Nemamo ništa protiv države Crne Gore. Mi smo jedan narod, mada ima, nažalost, ljudi koji to sada negiraju. To prepuštamo njima, ali istorija ima svoj sud o tome", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski smatra da je posebno važno to što o problemima SPC i Srba razgovara sa Vučićem i ponovio da odnosi srpske crkve i srpske države nikada nisu bili dobri kao danas.

"Zahvalan sam na svemu što država danas čini u korist crkve. I svetinje u Crnoj Gori su svetinje od koje koristi nije imala samo crkva i narod nego i država", rekao je on i dodao da je posebno zahvalan na velikoj pomoći koju je država dala za dovršetak Hrama Svetog Save u Beogradu koji je zavjetni hram srpskog naroda.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na riječima razumijevanja i porukama mira koje je poslao.

"Ono na čemu je patrijarh insistirao je puno jedinstvo srpskog naroda i da zajednički sagledamo sa čim se suočavamo poštujući državne granice drugih. To jedinstvo je nešto na čemu će država Srbija nastaviti da radi podrškom očuvanju kulturne baštine svuda o regionu", rekao je on.

Vučić je dodao da će država pomoći i zajednički djelovati sa SPC na osnivanju međunarodne komisije za odbranu ostavštine SPC.

"Srećan sam jer sam na čelu države u vrijeme kada je na čelu SPC patrijarh Irinej. Onoliko koliko možemo da pomognemo crkvi mi ćemo biti podrška. Zahvaljujemo se na toplom prijemu i sa velikim nadanjem čekamo sledeću godinu. Neka bude mir za naš narod gde god živi i za naše svetinje koje postoje vekovima", poručio je Vučić.

On je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir i da ne bježi da o problemima u Crnoj Gori razgovara sa predsjednikom te zemlje Milom Đukanovićem.

"Za nas je važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanje tenzija, a uveren sam da niko ne smatra da bi bilo dobro da neko dođe i zauzima manastir Ostrog. Nadam se to nije ničija ideja. Naše je da rečima, znanjem i strukom ukažemo svima u svetu o čemu je reč, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između Srba, bez obzira da li živjeli u Banjaluci, Budvi, Podgorici, Beogradu nema razlike", istakao je Vučić.

On je rekao da je patrijarha Irineja upoznao o svemu što je država radila protekle godine i da ga je uvjerio, s obzirom na to da je patrijarh uvijek brižan za građane Republike Srpske, da će nastaviti podršku srpskom narodu zapadno od Drine koja, kako je rekao, nikada nije bila veće od ove u 2019. godini.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?