Метрикс консалтинг

Истраживање јавног мњења: Да ли ће СНС задржати власт у Србији и коме грађани највише вјерују

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 21:26

Да ли ће кормило Републике Србије задржати Српска напредна странка, или ће дјелимично консолидоване опозиционе снаге направити изненађење? У кога становништво Србије има највише, а у кога најмање повјерења? Да ли је грађанима ближи исток или запад и који су проблеми који их највише муче?

Одговоре на ова, али и бројна друга питања доноси истраживање агенције Метрикс консалтинг.

Након вишеструких успјешних пројекција изборних резултата у Републици Српској, агенција Метрикс је по први пут вршила предизборно истраживање ван територије БиХ. Уз укупан узорак од 1200 пунољетних испитаника са територије Србије (без Косова и Метохије), комбинујући телефонски и теренски метод прикупљања података од крајем новембра и почетком децембра, дошли су до резултата у наставку, који ће свој тест доживјети 17.  децембра ове године на парламентарним изборима у Србији. 

Према овим пројекцијама, странке тренутне власти ће задржати већину у скупштини, те уколико остану на окупу, формирати нову Владу. Прецизније, СНС листа “Србија не сме да стане” пројектује се у интервалу од 39 до 44%, док листа Социјалистичке партије предвођене Ивицом Дачићем, који гаји премијерске амбиције, може да добије од 9 до 13% гласова, и тако буде одлучујући фактор за формирање нове владе. Консолидована проевропска опозиција на листи “Србија против насиља” ће се кретати у распону од 21 до 25%, док ће резултат националне опозиције, која наступа у више колона, зависити прије свега од тога да ли ће листе Народне странке и ДЈБ-СДС-Отете бебе прећи цензус. Уколико пређу, национална опозиција у збиру може освојити око 18% мјеста у скупштини.  

Kада говоримо о повјерењу у институције, становништво највеће повјерење има у Српску православну цркву, а затим војску, док најмање повјерења имају у здравствени систем. С друге стране, као тренутно највећи проблем за Србију већина види питање Косова и Метохије, док затим слиједи ниска куповна моћ и животни стандард, потом инфлација и еколошка питања. По питању медија, грађани највише вјерују јавном сервису – РТС, а слиједе Н1 и Пинк. 

Седамнаест одсто испитаних сматра да је живот у Србији знатно бољи у односу на период прије 10 година. Више је оних који сматрају да је живот углавном бољи, 28 одсто, док само један одсто мање испитаних мисли да је живот углавном лошији. 22 одсто је одговорило да је знатно лошији.

Уколико СНС задржи власт, 28 одсто испитаних су сигурни да ће живот у Србији бити бољи у наредних пет година, а 24 одсто мисли да ће вјероватно бити бољи. С друге стране, 41 одсто испитаних је рекло да ће свој глас дати листи СНС, а 21 одсто листи Србија против насиља.

Највише испитаних, њих 37 одсто, сматра да је будућност Србије у истоку, Кини и Русију, док у ЕУ будућност вјерује 31 одсто грађана Србије, према овом истраживању.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм