Učestvovao i Kristofer Hil

Izvještaj sa sastanka pred "Oluju": Kako su Amerikanci podržali Hrvate da izvrše etničko čišćenje?

  • Извор: АТВ
  • 03.08.2023. 12:27

Oluja nije samo hrvatski već i američki zločinački poduhvat nad Srbima, pokazuju haška dokumenta.

Dok su se u javnosti tokom ratova devedesetih, Amerikanci zalagali za mirovna rješenja i pregovore, iza zatvorenih vrata upravo su oni bili ta ratnohušačka strana koja osim što je snadbijevala Hrvate oružjem, vršila vojne obuke, oni su i direktno koordinisali vojne operacije hrvatske vojske nad srpskim civilnim stanovništvom.

Pored brojnih dokaza koji su izneseni tokom proteklih godina, a koji govore o direktnom učešću SAD na strani muslimana i Hrvata tokom ratova devedesetih, u prilog ide i objavljivanje povjerljivih dokumenta koji su korišćeni i kao dokaz u Haškom tribunalu. Riječ je o službenoj bilješci sačinjenoj nakon sastanka pripadnika hrvatske ambasade sa američkim izaslanicima gdje je Hrvatima dato zeleno svjetlo da se sprovede zločinački poduhvat Oluja.

Naime, 31. jula 1995. samo četiri dana pred zločinačku operaciju Oluja održao se tajni sastanak hrvatskog ambasadora u SAD Miomira Žužula, Petra Šarčevića i Siniše Petrovića sa tadašnjim državnim sekretarom Ričardom Holbrukom, ambasadorom Robert Frejzerom i aktuelnim ambasador u Srbiji Kristoferom Hilom.

Na pomenutom sastanku američka strana navodi da su Amerikanci veoma zadovoljni uspjehom hrvatske armije, kao i specijalnom operacijom uperenom protiv civilnog stanovništva, prije svega etničkog čišćenja Srba sa prostora Zapadne Slavonije, odnosno operacije Bljesak prilikom koje su Hrvati protjerali preko 18.000 Srba sa svojih domova, prilikom čega je 283 ljudi ubijeno i nestalo, među kojima je 57 žena i devetoro djece.

Amerikanci na sastanku dodaju da je njihov savjet povodom jačanja saveza hrvatske i muslimanske vojske urodio plodom prilikom ratnih dejstava na području Bihaća:

“Američki su predstavnici nekoliko puta čestitali na posljednjim vojnim uspjesima hrvatskih snaga, izričito iskazujući zadovoljstvo takvim razvojem događaja. Time se s jedne strane otklanja vojna opasnost za Bihać, a istodobno, oni situaciju zadovoljno promatraju u kontekstu jačanja Federacije BiH, koju smatraju “svojim čedom” – stoji u pomenutom izvještaju.

Žužul u izvještaju dalje navodi da je američka strana dala zeleno svjetlo za vojnu akciju oko Bihaća i to ne samo u vidu moralne podrške, a kao zaključak se navodi da je američka strana zadovoljna razvojem situacije, podrobnim izvještavanjem od strane Hrvata i da Hrvati ne nasjedaju na pregovore sa Srbima već da problem Srba u Srpskoj Krajini riješe vojnim putem.


Sličnu situaciju imamo i danas na Кosovu i Metohiji i to upravo sa američkim ambasadorom Кristoferom Hilom gdje se na potpuno isti način zalaže za mir sa albanskim separatistima dok američka vojska na prostoru južne srpske pokrajine vrši obuke albanskih separatista, pravi vojne baze i dovlači oružje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина